A múlt heti öt rejtvényfejtő magyarázatot kövesse most további öt, megintcsak Alberti részletes magyarázatait segítségül híva.

(Hadd ismételjem meg, Alberti blogbejegyzései ugyanezen rejtvények egy korábbi megjelenésére reagáltak, ezért a megoldások kettővel kisebb számot viselnek, mint a mostani rejtvények (ami 12-es nálam, az 10-es Albertinél). 

A nyolcadik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Megirám minap kegyelmednek: mihelt horvat orszagot eriuk arra gyun az francsia az bavarus is ohaittya a coniunctiot az svecussal, assecurálom kegyelmedet, hiában biztatja magát német uram, mert onnan bizony egy sem gyün...

Itt fontos megjegyezni, hogy a végső megoldás és Alberti magyarázat eltér egymástól. Az eltérés oka az, hogy a feladványt erdetileg Thaly Kálmán hibás szövegközlésében adtam fel, és Alberti így fejtette meg. Később azonban Vadai István és Vámos Hanna javításait (Kuruc titkosírások megfejtése, in Kuruc(kodó) irodalom: Tanulmányok a kuruc kor irodalmáról és az irodalmi kurucokról, ed. Mercs István, Nyiregyháza, 2013) követve, a 'ne,' 'cgy' és 'giut' szavacskákat is kódolt szövegnek, és nem nyílt szövegnek írtam át (Thaly szerint ezeket tévesen ne, egy és gyütt-nek írta át).

A kilencedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Dear Codebreaker, do not forget the seventh chapter! There is hidden the solution to your problems.

A tizedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Ügyes vagy. Összeraktad a részleteket, találékonyság szükséges a sikerhez. 

A tizenegyedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

 Audax per gelidos en! floret amygdala menses,
   Tristior et veris germina fundit hiems.
Progne, Phylli tibi fuit expectanda; vel omnes
   Odisti iam post Demophoonta moras?

A tizenkettedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Kedves kodfejto utad vegere erkeztel
 

Kövess a Facebookon, hogy időben értesülj a következő rejtvényről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr996237067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása