Zodiac-logo.jpg

Öt fiatalt brutális kegyetlenséggel megölt, kettőt megsebesített. A zodiákus gyilkos 1968 decembere és 69' októbere közt tartotta rettegésben Észak-Kaliforniát. Nem rabolta ki áldozatait, úgy tűnik, semmi más célja nem volt, minthogy végezzen velük. Azaz, egy további célja mégiscsak lehetett, mégpedig az, hogy felhívja magára a rendőrség, az újságírók és a közvélemény figyelmét. A figyelemfelhívásnak pedig legjobb eszköze a névtelen levél, ezen belül is a kódolt levél. A zodiákus gyilkos több levelet is küldött különféle szerkesztőségeknek és a rendőrségnek a bűnesetek után olyan információkkal, amelyeket csak az elkövető maga ismerhetett. Saját magára mint Zodiákusra utalt, egy kereszttel áthúzott körrel szignálta üzeneteit. Bizonyosakat gyorsan megfejtettek, másokat máig nem sikerült feltörni. Márpedig nem volna rossz, ha el tudnánk őket olvasni, ugyanis az ügyet soha nem zárták le. A gyilkosságsorozatnak több gyanúsítottja is volt, de egyikre sem sikerült rábizonyítani a bűntényt. Sokan szeretnék megtudni, kinek a személyét rejti a titokzatos jel, a kereszttel áthúzott kör.

A történet jól ismert, filmfeldolgozás is készült a kegyetlen sorozatgyilkos utáni nyomozásról. Közben a kriptográfia iránt érdeklődő profik és amatőrök is komoly figyelmet szenteltek a témának, számos weboldal mutatja be az áldozatok és a gyanúsítottak mellett a sifrírozott leveleket is, időről időre állítólag meg is fejtik a korábban feltöretlen kódokat.

A zodiákus gyilkos első három kódolt levelét hamar megkapta minden főbb amerikai biztonsági szervezet, az NSA, a CIA és az FBI, mégis amatőrök fejtették meg. Donald Harden középiskolai tanár és felesége, Bettye abból a logikus feltételezésből indultak ki, hogy egy ilyen levélben a KILL (ölni) szó bizonyára szerepel. Azaz a valószínű szó módszerrel éltek, amely a rejtjelfejtők egyik kedvenc eszköze. Néhány óra kérdése volt csak, hogy teljesen megfejtsék a leveleket, és ennyire is csak azért húzódott el, mert a gyilkos elkövetett néhány kódolási hibát:

Szeretek embereket ölni mert élvezetes élvezetesebb mint vadállatokat ölni mert az ember a legveszélyesebb minden vadállat közt a gyilkolás oly hihetetlen élményt jelent még élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre ebeorietemethhpiti

 

A gyilkos ezután új rejtjelet szerkesztett, amely már kifogott a kódfejtőkön. Egészen biztos, hogy nem egyszerű behelyettesítésről van szó, hiszen akkor már feltörték volna az elmúlt négy évtizedben. Ezzel a mindmáig megfejtetlen kóddal írta az alábbi levelet:

 

Komoly elemzések születtek a levél karaktereinek statisztikai jellemzőiről, aki a levél megfejtésével szeretné lerántani a leplet a gyilkosságsorozatról, jól teszi, ha tanulmányozza őket. Arra is van lehetőség, hogy egy elmés interaktív weboldalon módszeresen végigpróbáljuk, mely jelnek, mely betű feleltethető meg.

Végül pedig, és talán ez a legnépszerűbb alkalmazás, a zodiákus írógéppel magunk is írhatunk leveleket a zodiákus gyilkos módszerével. A kedves blogolvasókat (különösen a kiskorúakat) azonban hadd kérjem arra, hogy az alkalmazást ne múltbéli vagy tervezett gyilkosságaik dokumentálására, hanem valamilyen békésebb üzenet kódolására használják!
 

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr395783946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snug 2014.09.22. 21:01:05

Ebben a levélben szerintem az a rejtélyes, hogy az utolsó sorban majdnem pontosan kiolvasható a Zodiac szó. Pontosabban ZODAIK, ha a háromszöget görög deltának tekintjük. Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne. Persze lehet, hogy valami átverés van itt (pl. az első levele végén is olyan karaktersort találtak, ami vagy tényleg véletlenszerű, vagy legalábbis máshogy van kódolva, mint a levél). Szóval ha itt a sor végén egyfajta aláírás van, akkor az talán azt igazolja, hogy a szöveg balról jobbra és fentrl levele olvasandó. Vagy nem.
süti beállítások módosítása