A kasszafúró hagyatéka

2014.10.22. 17:08

Egy méltán elfeledett 1977-es titkosírás-történeti könyv egyik utolsó oldalán különös jelsorozatot találunk. A könyvben szereplő történet szerint a karaktereket egy 1920-as években tevékenykedő kasszafúró hagyta az utókorra. Vajon mit akart közölni velünk? Csak nem azt, hogy hova rejtette a zsákmányt? 

A történet hitelességének eddig nem sikerült utánajárni. A jelsorozatot azonban az utóbbi hetekben többen is megvizsgálták, és arra jutottak, vagy monoalfabetikus, vagy közel monoalfabetikus. Márpedig egy ilyen egyszerű módszerrel készült titkosírásról puszta gyakoriságelemzés alapján meg lehetne állapítani, milyen nyelven íródott. Ezúttal azonban, néhány korábbi esethez hasonlóan, egyelőre senkinek nem sikerült feltörnie a kódot.

Ki tudja, talán az olvasónak sikerül. Én mindenesetre minden segítséget megadok. Mellékelem a jelsorozatról készült fényképet, és Klaus Schmeh titkosírás-történeti blogjából átveszem a karakterek blogolvasók által készített átírását, valamint a titkosírás betűsorrá konvertált változatát, hogy a kedves olvasó kedvére futtathasson bármilyen analízist. Szokás szerint csak annyit kérek, ha valaki megtalálja a kincset, küldjön egy kommentet, amelyben a többi blogolvasó épülésére elmagyarázza, hogyan csinálta. Jönnek és mennek a különféle kincsekre mutató rejtjelek, minden olvasónak jut egy, amelyet megfejthet, és amelynek vagyonából részesülhet.

 Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

 

A jelsorozat átírása (az első sor nélkül):


◊ 4 ▭ σ ▽ ψ β
▭ ⑀ ζ ⑀ ϸ ▭ D 4 +
ნ Ω ξ 4 ξ χ ◊ Δ

ξ ▽ β
π Γ □ β
Γ H σ ⑀
# ▽ ψ ⑀ λ μ 4 χ ნ π
⊏ □ ◊ ◁ π ნ χ ,
ნ π ψ
ϸ ნ ნ χ ϸ β
I σ π N π # ნ χ
▭ ⑀ ξ 4 ψ ◊ Δ .
N ▽ ψ
◊ Ω λ ◊ ψ χ ▭ Δ .
N π σ D Δ B
ნ ϸ B
Γ ϸ ψ ▭ π ◁ Δ B ◊ Δ
Ω 3
# ψ ϸ ▭ β
ნ 4 D
◫ Γ ▭ σ ◊ Δ
ნ □ β
▭ ψ N π ψ Ω χ .
⑀ ξ χ
ნ ⑀ D D χ
π φ π ψ ξ Ω
⊏ ψ ξ 4 + ϸ ▭ D χ ▭ Δ
φ π σ χ
⑀ ▽ ψ
◊ π Γ λ D π ⑀ χ
? D ψ χ
ნ π ⊏ Ω ψ 4 σ χ
Ω β ⑀ π N □ ნ Δ :
ξ ▽ B
N ψ ◫ + 4 D □ B
▭ Δ ნ π ◊ Δ
Ω β
ξ ▽ B
◫ + + ψ □ B
σ π ⊏ D 4 π D π D σ π ნ Δ
⊂ π ◁ ნ π ,

ნ ◁
◊ Δ ნ Δ
◊ ◫ ξ ξ Ω ψ
ξ ψ π D 4 β ;
ψ π N N Δ ნ Ω B Γ ▽ B ,
◊ ⑀ ψ ϸ -
▭ φ λ ,
σ Δ
4 π N □ ნ Δ
ξ ▽ B
π λ ნ Δ Γ Ω
⑀ ξ χ
Γ ψ ▭ D χ
Ω φ λ ◊ ⑀ χ
D ϸ ψ ψ 4

A jelsorozat betűsorrá konvertálása:

HFWTWWKFCHTC WÜEKTÄCSTC G SPWHBLC WIAMTWÄPÖ HYAPAQSX ABC DEFC EGHI JBLMNOPQHD RFSKDHQ, HDL THHQ TU. GHDVDJHQ WIAOLSX. VBL SYÖZSLQWX. VDHÄXC HTC ETLWDKXCSX YU JLTWU-HPÄÜEWHSX HFU WYVDLYQ. IAQ HIÄÄQ DLDLAYQ RDAPÖTWÄQWX LDHQ MBL SDEZÄDMQ ZÄLQ HDRYLPHQ YU MDVFHX: ABC VLÜÖPÄFC WXHDSX YU ABC ÜÖÖLFC HDRÄLDÄDÄHDHX JDKHD, Ü HKß SXHX SÜAAYL ALDÄPU; LDVVXHYCEBC, SILT-WÄQ, HX MDVFHX ABC DZHXEY IAQ EDWÄQ YÄZSIQ ÄTLLPÄQLQSX Z??ÄLTRQ-ÜLKZU

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr516798995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palladrin 2014.10.23. 13:43:47

Az ötödik sor elején a "SEX" szót simán kiszúrtam :)

IamTwo 2014.12.12. 14:09:47

Méltán elfeledett? Ennyire rossz volt?
Vajon bizonyos betűhármasok miért vannak jelölve?
süti beállítások módosítása