Verne titkosírásai

2015.04.11. 19:47

Rejtjelek irodalmi felhasználásának leghíresebb és talán legelső példája Edgar Allan Poe Aranybogár című írása. Kriptográfiai tekintetben azonban Poe története nem annyira érdekes, hiszen csak egy egyszerű monoalfabetikus (az ábécé minden betűjének egy adott kódkaraktert megfeleltető) titkosírást mutat be. Számos más szerző is szívesen szerepeltetett titkosírásokat a könyveiben, köztük Jules Verne, aki három könyvében is megoldandó rejtjeleket szőtt történeteibe: az Utazás a Föld középpontja felé, Nyolcszáz mérföld az Amazonason, és a Sándor Mátyás fejleményeinek központjában egyaránt egy-egy rejtjel megfejtése áll. Két esetben betűcserén alapuló titkosírásról van szó (ide tartozik a rejtjelrács is), míg a harmadik esetben Vigenère kódról, azaz egy olyan titkosírásról, amely nem egy, hanem több kódábécét használ, és amelynek a megfejtése évszázadokon keresztül - egészen a 19. század közepéig - lehetetlennek tűnt. 

signal-corps-bulletin-april-june-1940.jpg

Nemrég előkerült egy érdekes cikk William Friedmantól, a híres második világháborús kódfejtőtől, amelyben a kriptográfia valaha élt talán legnagyobb szakértője megvizsgálta Verne - meglehetősen jó, de azért nem teljesen tökéletes - kódfejtő módszereit. Tökéletlensége ellenére Verne teljesítménye nagyon is értékelendő, ugyanis nem sokkal azután kínált egy megfejtési lehetőséget a Vigenère rejtjel kódolására a regényében, hogy azt Babbage megfejtette (verne valószínűleg nem ismerte a megfejtés részleteit). 

Érdekesség, hogy éppen maga Friedman volt az, aki a Vigenère-féle polialfabetikus titkosírások feltörésének szisztematikus módszerét kidolgozta (a korábbi, Babbage-féle megfejtési módszer alapjain).

Friedman 1940-es cikke Verne három rejtjeléről tanulságos olvasmány, köszönet Brooke Clarke-nak és Nick Pellingnek, hogy felhívták rá a figyelmet.

Kövess itt a blogon vagy a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr907268525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jozef Krajčovič 2015.05.29. 15:53:04

The NSA has released a huge collection of documents relating to William Friedman. Their statement says: ‘This collection, composed of over 52,000 pages in more than 7,600 documents, including some sound recordings and photographs, has been preserved in the NSA Archives for its historic significance and value. The bulk of the material dates from 1930–1955 and represents Mr. Friedman’s work at the Signals Intelligence Service, the Signal Security Agency , the Armed Forces Security Agency, and NSA’.
In particular, ARTICLES ON CRYPTOGRAPHY AND CRYPTANALYSIS REPRINTED FROM THE SIGNAL CORPS BULLETIN:
www.nsa.gov/public_info/_files/friedmanDocuments/Publications/FOLDER_205/41762559080174.pdf
THE SIGNAL CORPS BULLETIN NO. 97
www.nsa.gov/public_info/_files/friedmanDocuments/Publications/FOLDER_206/41762469080162.pdf
süti beállítások módosítása