A Sotheby's aukciós ház minapi, kortárs műalkotásokat értékesítő árverése különös rekorddal lepte meg az érdeklődőket. A közelmúltban elhunyt művész, Cy Twombly egyik 1968-as képe nem kevesebbért, mint 70 millió dollárért kelt el. A Twombly életműve iránt kevésbé érdeklődő olvasók talán nem tudják, hogy a művész többek közt az iskolai krétatáblákra emlékeztető fekete háttérre rajzolt fehér, krétaszerű kriksz-krakszairól vált híressé.

A Sotheby's-nél elkelt alkotás - amely egyébként meglehetősen emlékeztet Twombly sok más képére - különös kriptográfiai jelentőséggel bír: a képet azok az évek ihlették, melyeket a későbbi művész a Pentagonban az Egyesült Államok szolgálatában mint kódfejtő töltött. Az olvasóra bízom, hogy dekódolja a kép értelmét. De akármi is lesz a megfejtés, az biztos, hogy Twombly birtokában volt a tudásnak, hogy hogyan lehet viszonylag egyszerű módszerekkel komoly értéket létrehozni. És ezt a tudást éppen ebbe a képbe kódolta:

cy-twombly-untitled-new-york-city.jpg

A posztban szereplő hírért Kiss Farkas Gábornak mondok köszönetet.

Kövess itt a blogon vagy a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr398138736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

William Kidd 2015.12.04. 18:15:49

Ez 19.600.000.000 Ft? Ilyet en is csinalnek 1 milcsiert es senki nem fejtene meg.

Anyád a baráthal 2015.12.04. 21:23:40

Pénzmosoda?

Más okot nem tudok elképzelni.
süti beállítások módosítása