Kripto-blog beköszöntő

2014.01.01. 15:07

Melyek az emberiség történetének legrejtélyesebb kódolt könyvei, amelyek minden megfejtési kísérletnek ellenállnak, pedig laikus és profi kódfejtők hada próbálja őket feltörni? Van-e köztük átverés, blöff, van-e köztük olyan, amely titkos tudást rejt?

Miért bizonyulnak sokszor sikertelennek a régi titkosírásokra alkalmazott modern módszerek? Vannak-e számítógépes szoftverek, amelyek feleslegesé teszik az emberi fáradozást, vagy a programok csak felgyorsítják a kódfejtést, de miránk, az emberi találékonyságunkra továbbra is szükség van?

Hol dolgoznak ma a rejtjelkutatók, és a titkosírás történészek? Milyen fórumokon tartják egymással a kapcsolatot, hogyan szórakoztatják egymást rejtvényekkel? És mi köze van a történészeknek a nemzetbiztonsági hivatalhoz?

Hol vannak azok a kézikönyvek, ahol a kódfejtés módszereiről olvashatunk, és hol azok a krimik, amelyekben egy-egy kód áll az izgalom középpontjában? Milyen könyvet adjunk nyolc-tízéves gyermekünk kezébe, ha lelkes kódfejtőt akarunk belőle nevelni?

Hogyan szembesülnek valódi rendőrnyomozók kódfejtési feladatokkal, miközben egy gyilkossági ügyön dolgoznak? Hogyan próbálják feltörni, versenyt futva az idővel egy-egy őrült, de intelligens gyilkos titkosírását, amelyben az a következő bűntényről hírt ad, vagy hogyan próbálják utólag felfejteni a rejtvényt, az áldozat mellett talált kódjelek alapján?

Mi mindenre használtak rejtjeleket a múltban? Miért titkosította egy naplószerző alkoholfüggőségét, egy másik pedig felesége félrelépését? Hogyan kódoltak a felkelők a csatatéren, milyen titkosírásokat használtak a kémek, és hogyan rejtjeleztek a tudósok a dolgozószobában? Miért rejtették el kódokban a tudományos felfedezéseiket?

Kézirattárakba vezető kutatóútjaimon, könyveimben és cikkeimben ilyen kérdésekre keresem a választ. A történelem ugyanis – és benne a szűkebb területem, a tudománytörténet különösen – megalapozatlan állítások és zűrös összeesküvés-elméletek nélkül is bőséggel kínál olyan témákat, amelyek méltóak az érdeklődésünkre, nem véletlen, hogy a fenti kérdések tudományos konferenciákon is rendre előkerülnek.

Ez a blog a múltban használt titkosírásokról, rejtjelezési eljárásokról és kódfejtő módszerekről szól. Ezen a területen végzek kutatásokat. Hazai és külföldi levéltárakban vizsgálok kéziratos forrásokat, könyvtárakban szakirodalmat olvasok, nemzetközi konferenciákon előadást tartok és a konferencia szüneteiben hasonló érdeklődésű kutatókkal beszélgetek. Mindeközben egy sor olyan témával, érdekességgel, rejtéllyel, problémával találkozom, amely más számára is érdekes lehet, akit izgatnak a titkosírások.

Az alábbi bejegyzésekben szerepelni fognak kéziratok, könyvek, események és rejtélyek, amelyek izgalomban tartják a kutatókat és laikusokat. Be fogok mutatni ismert és kevésbé ismert megfejtetlen titkosírásokat, kisebb-nagyobb felfedezéseket, és vicces történeteket mesélek, amelyekről jobbára csak a szakmabeliek tudnak.

9.19a.png

Egy-egy oldal a Codex Seraphinianusból (fent) és a Voynich kéziratból (lent). Mindkét különös könyvről készül blogbejegyzés.

voyn.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr735165820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása