Ennek a rovatnak az a célja, hogy olyan megjegyzéseket idézzen a történelemből, amelyek a múlt embereinek a titkosírásokhoz való viszonyát mutatják. És amelyek vagy viccesek, vagy tanulságosak. Vagy érthetetlenek. A következő idézet leginkább a harmadik kategóriába tartozik. Pápai Gáspár írja 1706-ban Rákóczi Ferencnek az alábbiakat nyilvánvalóan a helyzet tisztázása vágyával, de olyan nehéz követni az egyes clavisok útját a levélben, hogy az üzenet tartalma legalább annyira megfejtésre vár, mintha kódolt volna: 

„Vajnovics uramnak Nagyságod méltóságos levelét megadtam, de az includált czifrák nem consonalvan, semmit az Nagyságod levelében el olvasni nem tudott és még mióta Nagyságodtul el jött, vette ugyan két rendbéli leveleit Nagyságodnak, de egyikének sem tudhatta magyarázattyát s értelmét, kihez képest mind az oda küldött czifrát s mind az Nagyságod levelét vissza küldötte, meg hagyván magánál az czifrának párját, hogy ezután azon czifrákkal írasson Nagyságod és el ne változtassák, mint most esett feledékenységből, az maga levelét penig most Nagyságodhoz az én czifrámmal írta.”

Akinek sikerül megfejteni, hogy végül hány czifra (titkosíráskulcs) van Vajnovicsnál, hány a fejedelemnél, és hány Pápainál, írja meg kommentben e számokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr205166912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L. B. Alberti 2014.04.02. 11:41:56

A következő képpen képzelem a sztorit:

Rákóczi udvarában vendégeskedik Vajnovics. Mivel fontos ember, Rákóczi összeállíttat számára egy czifrát a személyes levelezésük miatt. Az íródeák az este folyamán elfogyasztott alkoholtartalmú nedűk hatására hibázik az összeállításban, és nem lesz egyforma. Ez nem tűnik fel senkinek.
Vajnovics hazautazik a hibás czifrájával boldogan, hogy végre van neki titkos kulcsa, most aztán áskálódhat mások ellen.
Aztán jött egy levél... jött még egy... Vajnovics meg "nézett mint a harmadik teve Noéra" de nem értett semmit az üzenetekből. Mivel azonban nem volt buta ember, fogta magát, és lemásolta a nála lévő czifrát és az eredetit összecsomagolta a kapott levelekkel. Lóra pattant, és átkocogott Pápai Gáspárhoz, ugyan segítsen már rajta. Pápai kölcsön adja a czifráját, melynek segítségével Vajnovics leírja a sztorit a Fejedelemnek. Pápai szintén leírja a saját czifrájával a sztorit a Fejedelemnek (ez amit itt fent láthatunk), mert tudják, hogy Vajnovics levelét nem fogják megérteni, mivel az nem a neki szánt czifrával van kódolva.
Végül az egész paksamétát (Vajnovics eredeti czifrája, a két megfejtetlen levél, Vojnovics magyarázata, Pápai magyarázata) odaadják a fullajtárnak, aki lóhalálában a Fejedelemhez megy vele.

Tehát, Vajnovicsnál van egy czifra (annak a másolata amit a fejedelemtől kapott), a Fejedelemnél van két czifra (az egyik amit eredetileg készítettek és hibás, és érkezik a Vajnovics által lemásolt amit ezután használnak a Vajnovics levelezésre) Pápainál van a sajátja.
süti beállítások módosítása