Az előző év márciusának egy vasárnap délutánján Mike Moffat, kanadai közgazdász különös dolgot talált a Western University könyvtárában, a Weldon libraryben (itt jegyezzük meg rögtön, hogy Kanadában nem ritka, hogy egy könyvtár vasárnap is nyitva tart, valamint, hogy a Western University Londonban van, de nem az angol, hanem az Ontario-beli Londonban). Mr Moffat egy könyvbe bedugott borítékból furcsa jeleket tartalmazó papírlapot húzott elő. Mindez először egy földönkívüli IKEA katalógusra emlékeztették, de azért mindjárt sejtette, hogy valójában rejtjelezett üzenetet tart a kezében. 

weldon-cipher-1.png

Miután több óra vizsgálat után sem tudta megoldani, az üzenetet feltette az internetre és felajánlott egy viszonylag szerény összeget a megfejtőnek. Megjegyezte még, hogy a lap hátulja a következő webcímet tartalmazza: http://000xyz.blog.ca/.

A következő napokban több különös dolog történt. A Weldon könyvtár különböző könyveiben számos további üzenetet találtak, ezek szintén felkerültek a netre: ide, ide, ide és ide, nagyon hamar tizennyolc rejtjelezett üzenet állt a kódfejtők rendelkezésére. Kódfejtőben pedig nem volt hiány, a Weldon cipher rejtélye hamar világhírű lett, a különös - egyébként semmilyen információt nem tartalmazó - blog webcímét ötvenezren töltötték le rövid idő alatt. Levelezőlisták nyíltak a kódok megoldására, még Magyarországra is eljutott az ügy híre, de megoldani senki nem tudta őket. 

Két dologra azonban rájöttek az amatőr nyomozók. Az egyik az volt, hogy a 18 kódszöveget átírva, és betűsorrá alakítva megállapítható, hogy a kód 52 különböző jelet tartalmaz, és valójában összesen csak három különböző üzenetről van szó, az összes többi majdnem vagy teljesen azonos ezekkel. Aztán egyszercsak valaki azonosította a 000xyz című üres blog tulajdonosának felhasználónevét a www.blog.ca/user/00000 oldalon: “Sculpture 2.0.” A bejegyzés szerint fiatal, akkor 23 éves hölgyről volt szó.

De mit jelent az, hogy "Sculpture 2.0."? Jordan Himelfarb, a későbbi megfejtő, hamar rájött, hogy itt a szobrászatnak egy nagyon menő, a hagyományostól eltérő esetével van dolga, a "társas szobrászattal" (vagy fordítsa valaki jobban a "social sculpture" kifejezést!). Amint konzultált a szakértőkkel, megértette, hogy a kódok elhelyezése, és a köröttük ébredt kódfejtői érdeklődés és lelkesedés maga a "művész" terméke, a "szobor". A társas szobrászatba ugyanis nem csupán a tárgy, hanem a körötte lévő tér és a tárgyat vizsgáló nézők is beleértendők. A kanadai könyvtár kódjainak "nézőközönsége" márpedig a fél világ volt, igencsak nagyra sikerült tehát a szobor.

De ez még nem minden! Himelfarb hamar rájött, hogy az ontarioi Londonban van egy szakember, aki ezzel a fajta művészettel foglalkozik. Kelly Jazvac, művész és oktató több óráján is felmerült a társas szobrászat. Himelfarb gyorsan felkereste a hölgyet, aki bevallotta, a jelek nem ismeretlenek számára. Amint elmondta, a kód az ő egyik 2012-es kurzusán született egy olyan diákja tollából, aki nem kívánja felfedni magát, kissé megijedt a világméretű felhajtástól. Az akkor másodéves művész összesen 121 hasonló borítékot helyezett el a könyvtár könyveiben. Majd továbblépett a művészi önmegvalósítás útján, többet nem foglalkozott az üggyel. Egészen addig, míg több mint egy évvel később a kódokat fel nem fedezték, és akarata ellenére világhírű nem lett.

Annyi azonban kiderült, hogy az 52 jel megfelel az ábécé kis és nagybetűi sorozatának, így mégiscsak monoalfabetikus kódról van szó.

weldon-cipher-key.png

Azonban nem csoda, hogy nem sikerült megfejteni a leveleket, ugyanis maguk az üzenetek a kulcs birtokában sem értelmesek. Ha hihetünk a művésznek, a levelek karakterei véletlenszerűen sorakoznak, a Weldon kódnak nincsen megoldása. Valóban, ha a kulccsal próbáljuk dekódolni az egyik levelet, az így kezdőik: “JsdlLoqiwb"

De az is lehet, hogy valójában nem kéne a megfejtésen gondolkodnunk. Inkább fogadjuk el, hogy egy nagy, mozgásban lévő és gondolkodó, több országon és kontinensen keresztül nyúló szobor részei vagyunk mindannyian!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr36056614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.06. 10:48:13

Vagyis volt egy kreatív egyetemista, aki megvezette a fél világot. :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.02.06. 11:18:07

Nekem átjön. Most egy nagy szobor kis atomjának érzem magam.

C4rmin3 2015.02.06. 17:30:52

Hát igazán lehetne értelmes megfejtése, így az egész csak 1 globális trollkodásnak tűnik. Minden esetre respect az ötlet végett, örülök hogy személy szerint nem öltem bele órákat/napokat a megfejtésébe! :)

Psyman 2015.02.06. 21:03:15

Ilyenkor nagyon tudom szeretni a művészetet :) Szerintem zseniális.

Nazareus 2015.02.07. 06:18:32

Vagyis csinált valamit, aminek semmi értelme. Hmmm.. ezt elég sokan csinálják még rajta kivül. Nem tünik nehéz müvészetnek...
süti beállítások módosítása