portrait-of-anne-lister.jpgAnne Lister (1791-1840) minden bizonnyal a valaha élt legszorgalmasabb naplóíró volt. Tizenöt éves korától viszonylag korai haláláig 27 kötetnyi naplót, mintegy 6600 oldalnyi szöveget írt mindennapjairól, utazásairól, hegymászó élményeiről, pénzügyeiről, politikáról, de leginkább magánéletének titkairól. Márpedig ilyen titok volt bőven, harmincöt év alatt öt szeretőjével élt együtt, néha párhuzamosan kettővel is kapcsolatot tartva. Anne magánélete nem illeszkedett a korban elfogadott mintákhoz, szeretői kizárólag nők voltak, ebből adódhat, hogy a velük töltött időt rögzítő naplóbejegyzéseket - a teljes naplószöveg egy hatodát - titkosította. Saját maga fejlesztett kódrendszeréről úgy tartotta, feltörhetetlen.

annelister.png

Anne titkosírása természetesen egyáltalán nem volt feltörhetetlen, görög betűket, matematikai szimbólumokat és saját maga által fejlesztett karaktereket ötvöző egyszerű monoalfabetikus kód volt, amelyben a kettős betűk olykor külön jelet kaptak. Kései rokona, a Lister család utolsó tagja, John Lister a 19. század végén meg is fejtette a naplók titkát, azonban nem hozta nyilvánosságra a tartalmukat. Óvatosságát inkább magyarázza a külvilág reakciójától való félelem, mint a korra jellemző viktoriánus prüdéria. Maga is homoszexuális volt, és azokban az időkben - gondoljunk Oscar Wilde bebörtönzésére - nem tűnt célszerűnek saját szexuális preferenciáira egy hasonló hajlamú rokon naplóival büszkélkedve felhívni a figyelmet.

the-secret-diaries-of-miss-anne-lister-2010-online_1.jpgAnne élete mára minden részletében ismert a történészek előtt. Helena Whitbread két kötetben publikálta naplóit 1988-ban és 92-ben, majd egy monográfiában feldolgozta életét. Anne - akinél kevésbé nőies jelenséget saját szeretője szerint sem volt könnyű elképzelni - írásaiban őszintén vall csábítási módszereiről, szeretőivel való élményeiről. A naplókat, különösen szókimondó jellegük miatt, eleinte átverésnek hitték, és a gyanakvás eltartott addig, amíg elő nem került egy sor történelmi dokumentum, amely kétséget kizáróan bizonyítja, hogy nem hamisítványról van szó. 

Anne élete nem szűkölködött a szokatlan részletekben. Tehetős halifaxi család örököseként maga dönthetett sorsa felől. Sokat utazott, első nőként mászta meg a Pireneusok híres Mont Perdu csúcsát. Halálát is egy egzotikus útnak köszönhette: utolsó szeretőjével Oroszországban túrázott, amikor egy fertőzött kullancs megcsípte. Negyvenkilenc évesen lázba esett majd rövidesen meghalt. Barátnőjének - aki egy nem teljesen hivatalos szertartás következtében addigra már a házastársa volt - teljes hét hónapjába telt, míg a bebalzsamozott holttestét hazavitte Halifaxba.

Anne naplóiról az életrajzírója, Helena Whitbread könyveiben valamint weboldalán lehet többet olvasni, életéről film is készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr938927946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.08.02. 11:17:43

Tessék egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid051

(A legfelső sor a kép tetején, "Homoszexualitás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ...)

_Epikurosz_ 2016.08.26. 13:05:37

Ezt ismerted? Introduction to Cryptography by Christof Paar
www.youtube.com/watch?v=2aHkqB2-46k
süti beállítások módosítása