A nemrégiben is emlegetett, részben máig megfejtetetlen szöveget rejtő Kryptos szobor rejtélye sokakat alaposabb kutatásra ösztönöz. Jogosan csillan fel a remény minden lelkes felderítő szemében, hiszen a titkot nem valami feltörhetetlen kód óvja; klasszikus titkosítási eljárások között kellene megtalálni a megfelelőt.

Kódok feltöréséhez gyakran folyamodik a kódfejtő a „kontextusba helyezés” hasznos módszeréhez. Ha ugyanis ismerjük egy kód származásának tér- és idő koordinátáit, már számos támpontba kapaszkodhatunk: sejtjük, milyen nyelven, milyen - a korra jellemző - szóhasználattal íródott, illetve vannak ötleteink, hogy akik akkor ott voltak, miről is folytathattak eszmecserét. Ezek a kapaszkodók mind felgyorsíthatják, megkönnyíthetik a sikeres kódfejtést.

Bizonyos esetekben a kontextusba helyezést kicsit elrugaszkodottabb módon érdemes a gyakorlatba átültetnünk. A Kryptos K4 néven is emlegetett, még megfejtetlen kódrésze esetében a kódszöveg elemzése, a nyelv ismerete eddig senkit nem juttatott el a megoldásig. A megfelelő ötlet híján feltehetően nem jó helyen, nem a megfelelő módszerrel próbálkozunk. Célunk tehát kitalálni, mire gondolhatott az alkotó, Jim Sanborn, amikor a szöveget kódolta. Ha pedig egy művész gondolataiba szeretnénk belelátni, gyakran hasznos más alkotásait is alaposan szemügyre venni, főleg, hogy esetünkben még azt is feltételezhetjük, hogy művészünk akár alkotásain keresztül is próbál segítséget nyújtani a Kryptos utolsó titkának feltöréséhez.

Sanborn a neves alkotását követően két hasonló szobrot is készített, amelyek a CIA udvarát díszítő szoborhoz hasonlóan kódolt szöveget tartalmaznak. Cirill Projektor névre hallgat az egyik, Antipodes a másik műremek. E szoborhármast az teszi érdekessé, hogy két tagjából gyúrták össze a harmadikat: az Antipodes egyik és másik oldalán a Kryptos és a Cirill Projektor egyes részeit fedezhetjük fel.

encodedcylinder.jpg

A Cirill Projektor 1997 óta ékesíti az Észak-Karolinai Egyetem udvarát Charlotte-ban. A szöveg struktúrája hasonló a Kryptoséhoz, itt is négy blokkot találunk a henger kiterített palástján, ebből kettő az orosz тень szóra - ami magyarul annyit tesz, árnyék - rendezett Vigenère-táblát ábrázolja, kettő pedig a kódolt szöveget. A kódot 2003-ban már megfejtették, ám a teljes nyílt szöveget még oroszul is nehéz megtalálni. A megoldás szinte tálcán kínálta magát, hiszen ott volt a kódábécéket tartalmazó két blokk, és a cirill karakterek közül elég szemet szúróan kikandikál a MEDUSA szó, amely szó mentén ha sorba rendezzük a kódábécéinket, már kész is a dekódoló-táblánk. Mivel az itt kitárulkozó szöveget az Antipodes is magában rejti, a megfejtést pár sorral alább áruljuk el.

cipr_teljes.png

Az Antipodes nevű alkotást, ami az „Untitled Kryptos Piece” nevet is viseli, 1997 óta csodálhatják a Hirshhorn Múzeumba látogatók (Washington D.C.), de egy kisebb verziója már '92-ben egy magángyűjtő kertjét díszítette. Különlegessége, hogy a palástjain olvasható szöveget a Kryptos és a Cirill Projektor szövegeiből gyúrták össze. Egyik szárnyán latin betűkkel a Kryptoson is fellelhető kódszöveget, felette a Kryptos szóra rendezett Vigenère-táblát látjuk, míg a másik szárnyán cirill betűkkel olvashatjuk az Észak-Karolinai Egyetemen található alkotás karaktereit.

antipod_03.jpg

Ennél fogva, amit a Kryptos és Cirill Projektor segítségével már megfejtettek, itt sem okoz meglepetést, amit viszont a Kryptos segítségével nem tudtunk még feltörni, itt is emlékeztet minket további teendőinkre. Van azonban néhány különbség, amit érdemes számba venni. A Kryptos négy kódját értelem szerűen K1-K2-K3-K4 névvel illették a vele foglalkozók. Az Antipodes latin betűs szárnyán a Vigenère-tábla alatti kódszöveg azonban ettől eltérően, K3-K4-K1-K2-K3-K4-K1-K2 sorrendben szerepel. Ezen a szobron a sorok rövidebbek, mint a nagytestvérén, így izgalmasabb kikeresgélni a kódhatárokat. Az utolsó, K2-es kódrész csak félig olvasható rajta, illetve az első K4-K1 váltáskor egy „szóköz” is került a két rész közé (a többi esetben a szöveg folytonos). A kód közepe tájékán egy „F” karakter előtt és után is találhatunk egy-egy pontot, ami szintén újdonság a Kryptoshoz képest.

abra.jpg

Az Antipodes cirill oldalán felül Vigenère-táblát találunk a тень szó szerint rendezve, alul pedig a kódszöveget, ami a Cirill Projektoron szereplő kóddal kezdődik, és egy plusz, eddig még nem ismert kódrésszel zárul. A MEDUSA szó ezen az alkotáson nem szerepel, ennek ellenére ugyanazon kódszavak és kódolási módszer mentén lehet feltörni a szöveget, mint a Cirill Projektor esetében.

cp_03.png

A tényfeltáró szakasz után elérkeztünk az izgalmasabb részhez: lássuk, milyen szöveget rejt e két alkotás! Az itt olvasható két bekezdés az Antipodes nyílt szövegének fordítása, amely a Cirill Projektor kódján felül egy plusz szövegrészt is magába foglal. Akit érdekel, a dekódolt orosz szöveget is megtalálja, de Dr. Fehér György tanár úrnak köszönhetően már a magyar fordítást is közzétehetjük:

„A titkos felderítésben a legnagyobb művészetnek a forrás feldolgozásának képessége számít, amely forrás teljes egészében rendelkezésre és ellenőrzés alatt fog állni. Ezért a titkos felderítő szolgálatnak rendszerint az ellenőrzés alatt álló forrás szolgáltatja a legmegbízhatóbb információt. Ellenőrzés alatt állónak számít a megvásárolt vagy bármely más függőségben lévő forrás. Hagyomány szerint a felderítésben dolgozó szakember célja mindig az volt, hogy az információ bármely potenciálisan értékes forrását lélektani hálóval fonja körül, és a megfelelő pillanatban a hálót összehúzza. Erre nincs nagyon sok lehetőség, de a titkosszolgálat azon munkatársait, akik sikeresen dolgozzák fel az ellenőrzött információs forrásokat, jelentős szolgálati előléptetés és a kollégák tisztelete várja. E cél eléréséhez azonban nélkülözhetetlen [egy bizonyos] cselekvési mód és olyan viselkedési forma, amelyek a személyek közötti kapcsolatok terén gyökeresen ellentétben állnak a társadalom etikájával és erkölcsével.

*

Szaharov következő szovjetellenes, nyugathoz forduló „felhívásának” elkészítéséről és az amerikaiaknak a Szovjetunióval szembeni ellenséges célokkal történt felhasználásáról === 1982. májusában A. D. Szaharov akadémikus „felhívást” készített a „Pugwash konferencia résztvevőihez”, amelyben szerepel a Szovjetunió Kommunista Pártja elleni vád „a hadsereg, a flotta, a rakétaarzenál és a légierő erősítése”, „Afganisztán és a Lengyel Népköztársaság belügyeibe való beavatkozás” miatt. Szaharov demagóg módon kijelenti, hogy a szovjet állam továbbra is „zárt társadalom” marad, üldözi „az emberi jogok harcosait”. Arra törekszik, hogy kompromittálja a nyugaton kibontakozott széleskörű háborúellenes mozgalmat és vezetőit. Azzal vádolja a Pugwash mozgalom résztvevőit, hogy „vakon követik” a Szovjetunió politikáját, tudósokat provokál azzal, hogy beavatkoznak országunk belügyeibe és védenek olyan személyeket, akiket különösen veszélyes állami [bűncselekmények] végrehajtásáért ítéltek el.”

A történelmi vonatkozású szöveg - aminek második szakasza egy KGB dokumentumból idéz - értelmezése, így Andrej Szaharov, vagy a Pugwash-mozgalom bemutatása már csupán áttételesen köthető kriptográfiához, így a fölfedezés ez irányú örömét meghagyjuk a kedves olvasónak. Pusztán annyit érdemes érdekességként megjegyeznünk, hogy Szilárd Leó révén - aki a mozgalom egyik úttörője volt - immár a Kryptoshoz is köthető egy magyar szál.

Bár még most sem tudjuk mire gondolt Sanborn a szöveg kódolásakor, vagy mire gondol most, de látható, hogy mutat bizonyos fokú érzékenységet a történelmi események iránt.

 

Az érdeklődésre való tekintettel létrehoztunk egy levelező listát, azzal a céllal, hogy egy közös kommunikációs felületet teremtsünk azon szakemberek és műkedvelők számára, akik komolyabban érdeklődnek a blogon megjelenő témák iránt. A csatlakozási szándékot a kriptoblog@gmail.com email címen lehet jelezni.

Amennyiben a szobrok misztériumát szívesen böngészné angolul is a kedves olvasó, ajánljuk figyelmébe Elonka Dunin honlapját, ahol az alkotásokról számos további kép is található. A még lelkesebb közönség pedig itt szemezhet további Sanborn alkotások közül.

 

Kövess itt a blogon vagy a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr378194780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása