A CIA udvarán álló híres Kryptos szoborról szó esett már korábban is a blogon. Egy kódolt szövegeket tartalmazó alkotásról van szó, amelynek négy rejtjelezett szövegrészéből az 1990-es átadása óta csak hármat fejtettek meg. Az eddigi eredmények felmutatói közt tudhatjuk az NSA, a CIA kódfejtőit is, ám az utolsó titkosított szövegrész rajtuk is kifogott. A megfelelő szürkeállománynak vagy gépi teljesítménynek tehát eddig sem volt híja, feltehetően egy - illetve „a” - jó ötlet hiányzik a megfejtéshez. Az alkotó, Jim Sanborn elmondása szerint ugyanis a kód feltörhető, és a kódoláshoz 18. század előtti, klasszikus módszer(eke)t használt.

Többen remélték, hogy Sanborn 70. születésnapja újabb „hint” érkezését jelenti majd (az eddigiekről itt lehet olvasni), ám e helyett más típusú ismerettel gazdagodtunk. Az idei Kryptos-workshop alkalmára Ed Scheidt - a CIA kriptológiai osztályának egykori igazgatója, aki a művésznek segített a kódolásban - egy eddig nem ismert, a Kryptos-hoz hasonló szobrocskát vitt el és mutatott meg a megjelenteknek, amit még 1988-ban kapott Sanborntól.

girasol_kryptos_03.png

A szobron találunk egy kódolt szövegrészt, illetve három Vigenère-táblát. Ez utóbbiak közül kettőben a GIRASOL szóval kezdik a kódábécét, ami spanyol nyelven napraforgót jelent. (Az eredeti szobor két rejtjelezett blokkot, és két „kryptos” szóval átrendezett táblát tartalmaz.) Elsőként Klaus Schmeh adott hírt a szobrocskáról, az erről készült képért is neki mondunk köszönetet. Az ezen szereplő kódot a napokban fel is törték, így már mi is tudhatjuk, hogy a

 mono_code.png

kódszöveg a

mono_decode.png 

 

nyíltszöveget rejti, amit egy kis tisztogatást követően így olvashatunk ki:

„Codes may be divided into two different classes - namely, substitutional and transpositional types. The transpositional being the hardest to decipher without TPNQJHFCDZDHIU.”

Ehhez az eredményhez egyszerű Vigenère-kódolással juthatunk, az angol ábécés táblát a RUG kulcsszó mentén használva. A megoldás rögtön számos újabb kérdést vet föl. Ed Scheidt miért mutatta meg a szobrot? A szövegrész végén álló, össze-visszának tetsző karakterek vajon bírnak-e valamilyen jelentéssel?

Egyáltalán fontos-e ez a szobrocska az eredeti szobor negyedik kódszövegének megoldásához? Tekintve, hogy '88-ban kapta Scheidt, meglehet, hogy egy munkapéldány csupán, amin az ötleteiket próbálgatták, megnézték, hogyan mutat egy méretarányos kicsinyített mása a majdani nagy alkotásnak. Ebben az esetben az utolsó karakterek talán csak kitölteni voltak hivatottak a megfelelő optikai hatáshoz szükséges karakterszámot.

Azonban a megoldáshoz még nem volt szükségünk a GIRASOL szóra - ezzel tudunk kezdeni valamit? Érdemes analógiákat keresni, hátha eddig még fel nem merült ötletekhez vezetnek?

A dekódolt szövegrész tartalma is érdekes, hiszen a behelyettesítéses, illetve transzpozíciós kódokat emlegeti. A CIA udvarán álló szobor első két kódolt része Vigenère-kóddal (behelyettesítéses), a harmadik pedig transzpozícióval (a betűk összekeverésével) állt elő.

Sok a kérdés, sok az utalás, ami körüllengi a rejtélyes alkotást, és Sanbornnál soha semmiben nem lehetünk biztosak.

A poszt szerzője: Lehofer Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr398121122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szzzz 2015.11.29. 22:16:53

Egyből hisztérikusan kattintotam, amint megláttam az index címlapon, hogy netán megfejtették a K4-et?... hogy vajon mi volt a truváj, ami annyi ieig kifogott mindenkin.
Én kábé 10 éve találkoztam a szoborral (persze nem élőben, mert bent áll az udvaron Langleyben ahová halandó paraszt be nem teheti a lábát), és már akkor is vagy tíz éve nem boldogult vele senki.
Ami azért kiábrándító, mert a az első kettő kifejezetten könnyen törhető, kábé azonnal meg is tröték a lelkes hobbikriptográfusok, a harmadik valamivel nehézlesebbnek bizonyult, de ott cserébe ahogy elsőre megnézed a betűk eloszlását, azonnal kiderül, hogy eredeti angol szöveg betűeloszlását mutatja, azaz tuti valamilyen egyszerű transzpozíciós kódolás, onnastól pedig már csak lépcsős elrendezést volt nehéz megtalálni, de az meg inkább gyapotszedés, mintsem bravúr. Így ha jól emlékszem, azt is hetek alatt kipöcsölte valaki, akinek volt hozzá a kanala.
A negyedik kódolt szöveg viszont semmit az ég világon nem mutat. És ahogy szobor egyéb apró kis szösszenetei, pl a morze kód meg az iránytű sem volt segítség az első háromnál, úgy jó eséllyel a negyedikhez sem azok. Annyit lehet tudni majdnem biztosra, hogy az utolsó részben is van egy elgépelés, valami helyett L betű lehet (az eddigi tipók sorban E,Q,U,A, ...ezt egy L betű tenné értelmées szóvá...). Meghogy nem rég benyögte a Sanborn, hogy adott öt betűnek CLOCK a megfejtése... és ezzel együtt is semmi...
Úgyhogy, mivel az első hármat gyakorlatilg azonnal megfejtették, a negyediket meg 25 év elteltével, és a BERLIN, CLOCK 11-betűnyi (ami a teljes kódrészlet több mint tizede) segítségével, valamint komoly számítógépes erőforrás bevetésével sem, nagyon úgy fest, hogy a kód igazából annyira elborult, hogy megfejthetetlen.

Peter_g 2015.12.13. 19:49:11

Az utolsó betük nem ezek?

STARTPOSITIONX
süti beállítások módosítása