Ez vajon titkosírás?

2017.09.12. 15:43

Az alábbi másolatot kaptam Oláh Róberttől, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára igazgatóhelyettesétől. Az könyvtár Y 691 jelzetű kötetében egy különös, kódszerű táblázat található. A jelek fakóak, de viszonylag kibetűzhetőek. A kötet, amelyben a táblázat szerepel: Chrysostomi Iavelli ... Commentarii in Logicam Aristotelis, ad disciplinae peripateticae normam et methodum exarati, et sedulo elimati. Lyon, 1555. A példány 1628-ban a lepoglavai pálos kolostor tulajdonában volt. További tulajdonosai, mint a lapon látható: Johannes Forster, Conradus (Dilliger?). 

titkosiras_3.jpg

Király Levente Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek felett álló sor, a "Vitam quae faciant beatiorem..." Martialis: Epigrammata, X. 47 első sora. Tokai Gábor pedig - az ismétlődések és a mintázat alapján - arra gyanakszik, hogy a szerző valamiféle ritmusképletet próbálgatott. A táblázat zenei próbálkozás, vagy verssorok ütemei lehetnek, de természetesen az sincsen kizárva, hogy egy rafinált titkosírásról van szó.

És a kedves blogolvasók mit gondolnak?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr9412824354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása