Csak találgatni tudjuk, milyen okokból küldhettek magánszemélyek a tizenkilencedik és a huszadik század folyamán a világ annyi különböző részéből képeslapot titkosírással. Bizonyára több ilyen ok is van, kódolt képeslap ugyanis kimondottan sok fennmaradt.

Ott van mindjárt az a száz évvel ezelőtt postára adott ausztrál képeslap, amiről itt a blogon is megemlékeztünk, és amelyet azóta sem sikerült megfejteni. Ugyanebből az időből maradt fenn két angol képeslap, amelyet egy ismeretlen feladó küldött bizonyos Maud Golding kisasszonynak. Miss Golding ekkoriban a negyvenes éveiben járt, hajadon volt, a nagynénjével élt, és el sem tudjuk képzelni, miért kapott titkos üzeneteket.

Florence Maud Golding képeslapja 1911. december 2-ról:

 

Florence Maud Golding postcard dated 2nd December 1911.

A kódolt üzenetrész nagyítása:

Florence Maud Golding postcard dated 2nd December 19111 Code message.

Érdekes, hogy az előző, ausztrál képeslaphoz hasonlóan ezeket a képeslapokat sem sikerült megfejteni, pedig igencsak meglepő, hogy száz évvel ezelőtt élt magánszemélyek nem egy egyszerű monoalfabetikus kóddal, hanem a mai kódfejtők találékonyságát meghaladó rejtjellel titkosították a magánleveleiket.

Maud Golding képeslapja 1911. november 30-ról:

Florence Maud Golding postcard dated 30th November 1911

A képeslap kódjai:

Florence Maud Golding postcard dated 30th November 1911 code message.

De ez még nem minden! A jelek arra utalnak, hogy a kódolt képeslapok küldözgetése sokkal inkább szokás volt, mint kivétel. A Berlin környékén élő Joachim Wieserre különös gyűjteményt hagyott nagyapja: az örökség harmincöt olyan képeslapból áll, amelyet a nagyapa, Albrecht Pohl 1893 és 1902 közt a feleségének küldött, de egytől egyig rejtjelezve. A gyűjtemény igencsak izgalmas képet mutat, a férfi a világ különféle pontjairól ilyen lapokat küldött:

Wieser-Postcard-01-Cobra-Pic

Friedenauból ilyet:

Wieser-Postcard-02-Friedenau-Pic

Mönch étterméből ilyet:

Wieser-Postcard-03-Moench-Restaurant-Pic

Charlottenburgból ilyet:

Wieser-Postcard-04-Charlottenburg-Pic

Postdamból ilyet:

Wieser-Postcard-08-Potsdam-Pic

Ezek a levelek szerencsére megfejthetők, a valamikori romantikus férj unokájának gyermekei, Marion és Hendrik Siegmund feltörték a dédapa kódját és átírták a kedves lapok üzeneteit. (A teljes gyűjteményért és a megfejtésekért kattints ide).

A tizenkilencedik század végétől a huszadik közepéig tartó időszak, amely nem csak az egy gombbal titkosítható e-maileket nem ismerte még, de a telefon sem volt igazán elterjedt ekkoriban, olyan nagy számban hagyományozott ránk kódolt képeslapokat, hogy egy német szakértő, Tobias Schrödel kimondottan e dokumentumtípus megfejtésére specializálta magát.

Ha elég sok ilyen képeslapot összegyűjtünk és megfejtünk, kibontakozhat előttünk sok szerelem, barátság, rejtély és személyes dráma, és megértjük az okokat, amelyek elődeinket arra vitték, hogy kódolt magánüzeneteket küldjenek egymásnak.

Ha tetszett a blogbejegyzés, szavazz rá ezen a linken, a kutatói blogok versenyében!

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

Búcsúzóul egy kódolt képeslap a Schloss Mansfeldből:

http://scienceblogs.de/klausis-krypto-kolumne/files/2013/07/FO-Schmeh-05-Bild-2.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr836798991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása