A Somerton beach-en talált névtelen halott férfi történetében, ahogy egy korábbi posztban láttuk, olyan sok a rejtélyes részlet, hogy igazán nem meglepő, hogy számos megoldási javaslat és összeesküvés elmélet született megmagyarázásukra. A holttest, az azonosító cetlik nélküli ruhák, a csomagmegőrzőben talált bőrönd, a kocsi hátsó ülésére bedobott perzsa verseskötet, a nadrágzsebbe varrt rejtélyes szavak, a kötetben talált kód, a hátlapon talált, hajdani ápolónőhöz vezető telefonszám, és a sok egyéb részlet alkotta történet igen bonyolult, az összefüggéseket nem könnyű átlátni.

Aki szeretne kiigazodni, nézze meg az 1978-as, három részben letölthető riportfilmet, amelyet Ausztrália ABC csatornáján mutattak be (YouTube: 1/32/3 és 3/3), vagy szemlélgesse Gerry Feltus, az ügyet 2002-ben újra elővevő nyugdíjas detektív folyamatábráját, amely az áttekinthetőséget hivatott elősegíteni: 

 

 TamanShudChart.jpg

A történetben minden adott egy igazi kémhistóriához. 1948-ban a hidegháború kibontakozásának korában járunk, névtelen halottunk kiváló fizikai felépítéssel bírt, ruházatából és bőröndjéből gondosan eltávolították az azonosító információkat. Egy-egy ruhadarabján - ahonnan csak az anyag tönkretételével tudták volna kivágni a nevet - a Keane név olvasható, azonban Ausztráliában ez idő tájt egyetlen Keane sem tűnt el. Minden arra utal, a jó kiállású férfi az országon kívülről érkezett. 

De mi dolga volt a Somerton beach környékén? Minden bizonnyal találkozott azzal a nővérrel, akinek telefonszáma a perzsa verseskötet hátuljára volt írva. A nővér persze tagadta a kapcsolatot, de mind a holttest azonosításakor, mind később megfigyelhető volt, hogy nem volt teljesen őszinte a nyomozókkal. Miért tagadta volna a kapcsolatot? Talán ő maga is titkos ügynök volt? Őt már nem kérdezhetjük, időközben elhunyt. Azonban bárhogy is kerülte életében, hogy azonosítsák, és bármennyire is tiszteletben tartották anonimitás iránti igényét a nyomozók, az internet korában már nem könnyű a privát szféra védelme, 2008 körül elterjedt, ki is volt ő valójában. Családja sem titkolózott tovább, a kamera elé állt. A lánya pedig nem kertel, egyszerűen kémnek nevezte anyját, arra hivatkozva, hogy tudott oroszul, és rejtélyesen viselkedett - és kell-e ennél több ahhoz, hogy egy ügynök lelepleződjék. Sőt, ennél többről van szó, a hajdani nővér unkája szerint a somerton beach-i férfi valójában az ő nagyapja volt. Még sőtebb: a nővér másik ismert kapcsolata, az a katona, akinek egy másik perzsa verseskötet ajándékozott, Alfred Boxall szintén gyanúra ad okot: bár többször határozottan tagadta, hogy köze lett volna a katonai elhárításhoz, sokan tudni vélik, hogy mégis volt. Talán abban is benne volt a keze, hogy a somerton beach-i férfi, aki valójában szovjet ügynök, és a nővér titkos szeretője volt, olyan rejtélyes körülmények közt fejezte be földi pályafutását. Nyilván megmérgezte.

Akinek túl sok és túl irreális a kém-elmélet, az találhat magának egy jóval egyszerűbb, kevésbé vadregényes, de határozottan logikus magyarázatot, Nick Pelling elméletét. Szerelem van benne, kémek nincsenek. Nick szerint a férfi nem a parton halt meg, ez magyarázza, hogy miért volt olyan kifogástalanul tiszta a cipője és homokmentes a haja. A férfi az ápolónő miatt érkezett a városba, korábbi szerelmük zálogával, a háborúban kapott perzsa verseskötettel felfegyverkezve, de útja hiábavalónak bizonyult, mert a nő már másnak ígérte szívét. Különféle jelekből, amelyeket a boncoló orvos jelentésében talált, Nick Pelling arra következtet, a férfi nem rég épült fel egy súlyosabb betegségből. Az ápolónővel elköltött, kijózanító vacsora során azonban valami olyasmit ehetett, amire teste allergiás reakcióval válaszolt, a legyengült szervezete nem bírta a terhelést, a férfi meghalt. Az ápolónő - vagy a férje - azonban nem kívánt hosszas magyarázkodásba bocsátkozni, hogy mit keres a lakásukban egy halott férfi, kirakták a holttestet a házhoz közeli partszakaszra. Ha nem is mindennapos, de igencsak banális történet kapott a sok rejtélyes nyom miatt ekkora publicitást.

Akárhogy is történt, akár szovjet kém, akár csalódott szerelmes volt az ismeretlen férfi, a temetés után szokatlan feliratú sírján minden évben megjelent egy csokor virág. A rendőrség kikérdezett egy hölgyet, akit tetten értek, amikor kihelyezte a csokrot, de azt állította, nem ismerte a halott férfit. Pedig elmondhatott volna egy harmadik, nem kevésbé különös történetet a somerton beach-i férfi haláláról. 

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr56071757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.07. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása