CLOCK - azaz óra. Ez az új információ, amit Jim Sanborn, a világ alighanem legtöbbet elemzett szobrának alkotója a minap megosztott a nyilvánossággal. A szobor a CIA híres, Langley-ben található központjának belső udvarán található, és négy rejtjelezett üzenetet tartalmaz. Hármat ezek közül jó ideje megfejtettek - először az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) munkatársai (de ezt akkor, mivel a megfejtés nem volt teljes, a cég image-ét őrizendő nem hozták nyilvánosságra), majd amatőr kódfejtők. A negyedik azonban annak ellenére ellenáll a CIA, az NSA és minden kódfejtő megfejtési próbálkozásának, hogy az alkotó elárulta, csupán klasszikus, számítógépek előtti korokban is használt módszerrel titkosította, azaz elvileg könnyen fel lehet törni.

6469571279_1975f893d1_z.jpg

A szobor Kryptos névre hallgat. Nehéz túlbecsülni, milyen nagy azon amatőr és profi kódfejtők köre, akik a rajta található negyedik rejtvény megfejtésén dolgoznak. Levelezőlisták, weboldalak, Washingon környéki éttermekben szervezett - ha nem is titkos, de meglehetősen - diszkrét találkozók, amelyeken olykor maga a szobrász is részt vesz (az egyik ilyenen magam is ott voltam) - ezek jelzik a rejtjel körüli kódfejtők lelkesedését. A szobornak még a méretarányosan kicsinyített és hazavihető másolata is megvásárolható, bár nagyon nem olcsó.

Jim Sanborn fiatalember volt, amikor a szobrot készítette. Most azonban közel hetven, és fokozatosan veszti el a reményt, hogy még életében látni fogja, hogyan fejtik meg a rejtvényét. Ezért néhány éve megadta az első segítséget: a negyedik üzenet bizonyos betűi eszerint a BERLIN szót jelentik. Most a következő öt betűről derült ki, hogy a CLOCK szót alkotják, így a kettőt egybeolvasva a Berlin Clock adódik.

Így áll a negyedik üzenet a szobron:

Ez derült ki róla az első segítség megadása után:

Most pedig ezt tudtuk meg:

The Berlin Clock, or the Set Theory Clock.  De mi az a Berlin Clock, és vajon tényleg segíti-e a megoldást, hogy a rövid üzenet 11 betűjének tudjuk a jelentését? Sanbornt ismereve ez egyáltalán nem magától értetődő. Adja magát a feltételezés, hogy a két szó Berlin városának valamely híres órájára vonatkozik, esetleg az ezen a néven emlegetett leghíresebbre, a Berlin Uhr-ra, Dieter Binninger 70'-es évekbeli alkotására, amely egy különös rendszer szerinti fényjelekkel jelzi az idő múlását. De az is lehet, hogy a Clock a második világháború nagy kódfejtő gépezetének módszerét jelenti, amellyel annak idején az Enigma kódját próbálták megfejteni. Nem véletlen, hogy Sanborn "segítsége" éppen akkor jelent meg, amikor Alan Turing életéről szóló film, az Imitation game kijött. És persze az is lehet, hogy egyik sem, sem a berlini óra, sem a második világháborús módszer, hanem valami egészen más lesz a rejtély nyitja.

Akárhogy is, az üzenet elvileg megfejthető, még komolyabb számítógépes segítség sem kell hozzá. Elvileg. Azonban eddig senkinek nem sikerült feltörni, pedig igazán nem a lelkesedés hiányzott. Ki tudja, talán inkább a megfelelő ötlet? Talán ez az új segítség abban hoz változást, hogy ez az ötlet valakinek az agyában megfoganjon.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr646921381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.11.28. 20:46:44

clock.
kétszer van benne "c", három távolságra.
az első "c" = "m". a második "c" = "p".
mit ad isten, angol abc szerint pont három a távolság.
tündéri véletlen?
eszerint végigverném mintára az egészet, aztán már csak betüket kell hozzárendelni, gondolom...
de most menek aludni, hatni kezd a konyakmeggy...

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.29. 04:59:42

Nehogy kiderüljön, hogy egy 1600-as években megjelent kódex valamelyik lapja a kulcs! :)

D.Maylo 2014.12.07. 20:54:28

Ugye csak ugratás hogy ezt még nem fejtette meg senki ?

Heh, nagy koponya ez a Jim Sanborn, kitalálta az évszázad bizniszét :-) ugyanis minden egyes kryptos-szal kapcsolatos emailre csak ötven dollárért hajlandó válaszolni, ha egyátalán hajlandó :-)

Persze - jó amerikai szokáshoz híven - nem számolt a magyar szürkeállománnyal és természetesen a szokásos kérdéssel: mennyit ér meg neki, hogy ne is derüljön ki a megfejtés ? Gondoltam felteszem itt a kérdést, nyílvánosan, mert csóró magyar vagyok, nincs ötven dollárom megírni neki...

Viszont elszánt is vagyok és kíváncsi.Vajon mit szól hozzá, ha ideírom, hogy a Kryptos megfejtés így kezdődik: "OBKRUO" = "INSIDE"

Megyek, megnézem, nálunk a non-stopban milyen a konyakmeggy :-D
(you can send me an msg clicking on my user name )
süti beállítások módosítása