Társ kriptoblogok

2014.08.24. 19:27

Minden bizonnyal a téma iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogy egyre több rejtjelezéssel kapcsolatos weboldal és blog érhető el a neten. Ezek egy része történeti érdekességeket tartalmaz, több közülük azonban inkább az amatőr kódfejtés módszereit mutatja be klasszikus és modern titkosítási módszereken. Nézzünk előbb néhány hazai, majd után két nemzetközi weboldalt!

1. L. B. Alberti kódblogja eredetileg az én saját rejtvényeim megoldására jött létre, azonban idővel általános rejtjelfejtő alapbloggá nőtte ki magát. Alberti érzékletes magyarázataiban jól végigkövethetjük, hogyan lehet a magánhangzó azonosításra szolgáló Sukhotin algoritmust, vagy a hasonló célokra és általában titkosírásfejtésre használható trilaterális elemzést sikerre vinni. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne beletanulni a kódfejtésbe.

2. A rejtjelező weboldal segítségével történelmi és modern titkosírásokon lehet gyakorolni, a weboldal egy folyamatosan fejlesztett programmal segít a titkosításban, de számos letölthető kriptográfiai jegyzet is elérhető az oldalról, valamint könyvajánlások segítik az olvasó eligazodását. Interaktív oldalakon tudjuk szövegeinket Vigenere vagy Kircher módszerével, Playfair rejtjellel vagy bonyolultabb eljárásokkal titkosítani.

3. A "Hunvagyunk csapatjáték" egy évente megrendezett, túrába ágyazott rejtjelfejtő verseny, idei fordulójára még éppen lehet jelentkezni.

4. Nick Pelling weboldala a legalaposabb és leggazdagabb angol nyelvű kripto-történeti blog. Nick eredetileg amatőr Voynich kutató, akinek megvan a maga könyvben publikált Voynich elmélete, a blogja azonban szélesebb körű, hasznos kiindulópont mindenkinek, aki a kripto-bloghoz hasonló, történeti témákban akar elmélyedni.

5. Klaus Schmeh weboldala a legkomolyabb német nyelvű titkosírás-történeti blog, két naponta frissül. Klaus nem történész, hanem informatikus, azonban számos levéltárban és kézirattárban járt, sok titkosírás-történeti könyvet publikált, és blogjában lényegében minden fontosabb alapkérdést érintett az elmúlt években. Néhány bejegyzése angolul is hozzáférhető.

Ehhez a listához természetesen hozzáadhatjuk a Voynich és a Beale-kód weboldalak tömkelegét, valamint a rendkívül hasznos, letölthető kódfejtő szoftverek oldalait, amelyekről majd egy későbbi posztban fogok írni. Említhetjük még a kiváló Crypto-World weboldalt, amelynek egyetlen hibája, hogy cseh nyelven van. Az olvasóknak azonban elsősorban a fenti oldalakat ajánlom, olyannyira, hogy a blogom oldaldobozába is kitettem róluk egy-egy linket.

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr336560495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása