Az Élet és halál köre

2014.10.15. 15:13

01PNLIF35_60v.JPGAz Élet és halál köre a középkor legelterjedtebb jövendőmondó módszere volt, jellegzetes ábrája a tudományos, orvosi, asztrológiai és egyéb kéziratok tömkelegében megtalálható. Nevéhez híven arról tájékoztatja az olvasót, vajon egy beteg - például maga az olvasó - túléli-e betegségét vagy meghal.

Egy vízszintesen kettéosztott kör alsó és felső felében három-három oszlopban számokat találunk. Ha betegek vagyunk, és kétségeink vannak túlélési esélyeink felől, vegyük nevünk betűinek számértékét, majd bonyolult numerikus műveletek mentén a Hold fázisaitól sem teljesen függetlenül bizonyos eredményre jutunk. Ezt az eredményt felírjuk magunknak, és megnézzük, hol található a körben. Ha az alsó felében, meghalunk, ha pedig a felső felében, meggyógyulunk. Attól függően, hogy az adott szám melyik oszlopban található, egy, két vagy három hét múlva következik be a kedvező vagy kedvezőtlen végkifejlet. Az ábra persze ugyanilyen sikerrel alkalmazható arra, hogy egy csata, egyetemi vizsga, házasság vagy bármilyen más konfrontáció pozitív vagy negatív kimenetelét előre jelezze.

 

PUKf86r.jpgMivel az Élet és halál köre olyan jövendőmondó módszer, amely az emberi név betűinek számértékéből indul ki, lényegében az onomancia, a névmágia területére tartozik. Gyakran hívták Sphera Pythagorae-nek, Püthagorasz körének is.

Hogy miért éppen Püthagoraszt büntette azzal a sors, hogy neki tulajdonítottak egy ilyen furcsa módszert, rejtély, de talán részben magyarázatot nyújt rá az a tény, hogy a görög bölcs iskolájának filozófiájától és matematikájától valóban nem volt idegen némi miszticizmus és számmágia. A középkori ember számára nyilván logikusnak tűnt, hogy ehhez a filozófushoz kössön egy numerológiai jövendőmondó módszert. Ha most arra is választ próbálnánk adni, miért hivatkoztak más esetekben az Élet és halál körére máskor Petoszirisz és Démokritosz neve alatt, már komolyabb nehézségekkel szembesülnénk.

Most, hogy mindent tudunk az Élet és halál köréről, már nem lepődünk meg, amikor egy szokásos példányát viszontlátjuk egy vatikáni kéziratban. A kéziratot a késő 15. században másolta egy krakkói egyetemi hallgató, aki számos asztrológiai és mágikus tartalmú szöveget gyűjtött benne össze. Egy másik jövendőmondó módszer ábrája után, az oldal alsó részére illesztette be a kört. Azonban némileg szokatlan módon, érthetetlen jelsorozattal adott címet a bejegyzésnek. Szerencsére nem kell sokat találgatnunk a jelek jelentését, mert a lap oldalán az írnok feloldotta a rejtjelet, és az ilyen módon felkínált kulcs segítségével könnyen megfejtjük a címet: Hec ast operacio ciromancie. Magyarul: a tenyérjóslás módszere. Igencsak érdekes kérdés, hogy mit keres itt ez a cím. A tenyérjóslás jövendőmondó eljárás, csakúgy, mint az oldal felső részére másolt, úgynevezett geomantikus módszer, valamint az alsó részén található Élet és halál köre. De konkrétan egyikkel sem azonos, soha senki nem keverte össze velük. A kör mellett álló szöveg egyébként korrekten adja meg, miről van szó: “Hec est spera Pythagoreplatonici quam descripsit Apollonius in libro ethicorum” - azaz, Íme a platonikus Püthagorasz köre, amelyet Apolloniusz írt le az etika könyvében.

Az oldalt alább másoltam. Mit gondol az olvasó, miért adta a krakkói diák a tenyérjóslásra vonatkozó címet a bejegyzésnek? És miért titkosírással?


 

22BAVpallat1375_44r.gif

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr236787635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása