Képeslapok titkai

2017.04.19. 13:46

Kicsit ellentmondásosnak tűnhet titkokat nyílt képeslapokon továbbítani. Vajon mi vihette az embereket erre? Szívesen kérkedtek különleges képességükkel? A figyelmet akarták magukénak tudni vagy épp elterelni valami másról? Netán egyszerűen anyagi megfontolásból döntöttek e forma mellett?

Számos rejtjelezett képeslappal foglalkozó bejegyzést olvashatott már a kedves olvasó a blogon - szó esett már száz éves ausztrál lapról, egy dédapa mára megfejtett titok-sorozatáról, szerelmes üzenetekről, matrózoknak küldött sorokról is. Akad köztük olyan is, amely mindmáig kifogott az üzenetét megfejteni vágyókkal. Aki próbára tenné magát, ide kattintva megtalálja az eddig megfejtetlen képeslapot, a hozzászólások között pedig az átirat is elérhető.

langer_szoveg.png

Ezek a titkosított és mégis látható üzenetek leggyakrabban szerelmesek gondolatait próbálták elrejteni a kíváncsi tekintetek elől. Ennél fogva a levelezők gyakran használtak egyszerű, monoalfabetikus titkosítást. Mivel nem elmélyült szakmai tudással bíró kriptográfusok üzenetváltásairól van szó - sokkal inkább szellemi játékról a két fél között - általában elég egyszerű feltörni őket.

Ám a képeslapok is többféleképpen hordozhatnak rejtett üzeneteket. A mindenki számára látható titkosírásokon túl akadnak észre sem vehető üzenetek vagy bélyegek jelezte kódok is szép számban.

Amikor nem akarjuk, hogy titkos üzenetünk létéről bárki is tudomást szerezzen, nem kódkarakterek mögé rejtjük a mondandónkat, hanem magának az üzenetnek az elrejtése a célunk. Ezt hívják a titkosírások szakirodalmában szteganográfiának. Egy szemléletes példa erre, amikor Hisztiaiosz a perzsák elleni felkelést szervezve úgy üzent Arisztagorasznak, hogy egyik rabszolgájának leborotvált fejére tetováltatta a neki szánt üzenetet. Az üzenetet akkor továbbították, amikor a futárnak újra kinőtt a haja, Arisztagorasz pedig nyilván úgy értesült Hisztiaiosz üzenetéről, hogy ismét leborotválta az illető haját. Természetesen kevéssé időigényes megoldásokra is találunk példát - a miniatűr üzenetektől kezdve a láthatatlan tintáig számos ötletes utat kipróbáltak már eleink.

Képeslapokról beszélve ugyan kicsit kisebb a mozgástér, de a titkolózni vágyók mindig feltalálták magukat. A bélyeg alá írt üzenetre példa az alábbi képeslaprészlet a 30-as évekből. Igazi szteganográf megoldás, ami elrejthette a lényeges tartalmat a kíváncsi szomszédok, szülők, más nemkívánatos szemlélődők elől. Ennek tudható be az a jelenség is, hogy számos régi képeslapról letépték a bélyeget. Vagy üzenetet reméltek a bélyeg alatt, vagy később, amikor az így üzengető fiatalok felnőttek, szülőként saját csínytevéseiket, fondorlataikat keresték gyermekeik tetteiben is.

belyeg_alatt.jpg

Az úgynevezett bélyeg nyelv egy harmadik módja annak, hogy a nyílt képeslapon mások számára észrevehetetlenül küldjenek üzenetet egymásnak a levélváltók. A bélyegek pozíciójával és címleteivel játszva egy előre egyeztetett kódnyelv egyes motívumait hívják elő. Fiatalok, szerelmesek körében népszerű formája volt ez az üzenetváltásnak a 20. század első felében.

belyegnyelv_angol.jpg

belyegnyelv_nemet.jpg

A képeslapokon fellelhető e három titkos üzenetküldési forma érdekesmód három különböző elrejtési technikát alkalmaz - a titkosírás, a szteganográfia és a kódnyelv hármasa lelhető fel egyazon üzenethordozó felületen. A következő diagram ezt hivatott szemléltetni, néhány példát is nevesítve a különböző kategóriáknál:

titkos_halmazok_ok.png

Aki tud ezekhez hasonló, vagy akár ezektől teljesen eltérő példát arra, amikor hétköznapi kommunikációs csatornákat használtak titkos üzenetek továbbítására, bátran ossza meg velünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr3212425293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2017.08.11. 09:10:38

A Szabó László-féle Bűnügyi panoptikumban volt egy eset, amikor a pesti zsebtolvajbanda metakommuniált a vonaton. Jobbról balra törölte a homlokát: vészjel majd megvakarta a bal fülét: mindenki menjen át a bal oldali fülkébe.
Langerné azóta is izgat, semmi ötletem hogyan tovább ... de lehet ám, hogy német vagy szlovák nyelvű az írás. Bár tagolta volna szöközökre ...
süti beállítások módosítása