Két brit iskolásfiú beszélget a fa alatt ülve: 

- Mit olvasol?

- A kriptográfiáról szól.

- Mint a titkos üzenetek?

- Nem titkos. Ez benne a briliáns. Ezeket az üzeneteket bárki láthatja, de senki nem érti meg őket, hacsak nincs kulcsa hozzá.

- Akkor ez miben különbözik a beszédtől?

- A beszédtől?

- Amikor emberek beszélnek egymással, sosem azt mondják, amit gondolnak. Valami mást mondanak és elvárják, hogy megértsd, mire gondolnak. Csak én sose értem.

- Alan, valami azt súgja, nagyon jó leszel ebben.


Ezután Christopher átnyújtja Alannak a Kódok és Titkosírások című könyvet. Christopher nemsokára meghal, a másik fiú pedig felnőve, az évszázad egyik legnagyobb matematikusaként megtervezi a kódtörő ős-számítógépet, és barátja emlékére Christophernek nevezi. Ő Alan Turing, a második világháborús német kódgép, az Enigma híres feltörője, a számítógép-tudomány atyja, a tragikus hős, aki Churchill szerint a háború egyik legfontosabb szereplője volt, de aki végül mégis megszégyenített és megbüntetett homoszexuálisként önkezével vetett véget életének. Aki nem kevesebb, mint hatvan évvel halála után kapta csak meg az őt megillető bocsánatkérést a brit uralkodótól. Turing életéről szól az új film, a nyolc Oscarra jelölt Imitation game, azaz a Kódjátszma, amelyet a napokban Magyarországon is meg lehet nézni.

imitationgamecast01.jpg

A kriptográfia nem igazán filmvászonra való – gondolhatnánk. Hiszen mit lehet azon izgalmassá tenni, hogy egy okos ember összeráncolt homlokkal egy papír fölé hajolva gondolkodik? Erre a kétkedésre rácáfol, hogy több jó film is született már az Enigma feltörésének történetéről, így maga a 2001-es Enigma című film, vagy az U-571 című tengeralattjárós film. A dráma forrása persze egyik esetben sem csupán maga a kódfejtés, más elemek is szükségesek ahhoz, hogy a nézőt a fotelhez szögezzük.

benedict-cumberbatch-alan-turing-the-imitation-game-filming-london.jpgA Kódjátszma esetében a puszta kódtörést színezi a matematikusok munkáját felügyelő katonai elöljáró (a Trónok harcából ismert Charles Dance) türelmetlensége és ellenségessége, a csinos és okos kódfejtő hölgy (Keira Knightley) és Turing között szövődő felemás románc, a Bletchley Park kódfejtői közé beépülő orosz kém kavarása, valamint - nem utolsó sorban - Turing homoszexualitása, amelyet a kortárs angol törvények értelmében börtönnel vagy kémiai kasztrációval büntetnek.

Mindez részben valóban úgy történt, ahogy a film állítja, részben azonban mégsem. Mielőtt azonban sorra vesszük a történelmi pontatlanságokat, csúsztatásokat, sőt hazugságokat, érdemes határozottan kimondani: a Kódjátszma jó film, aki szereti a háborús, a kódfejtős, vagy az okos zsenikről szóló filmeket, élvezni fogja. A szereposztás izgalmas, a színészek játékát jó nézni, minden alábbi történelmi kritika ellenére határozottan ajánlom a filmet!

És akkor jöjjön a szakmai kritika, hiszen egy kripto-blogtól elvárható, hogy kissé a színfalak mögé nézzen. Azt kérem azonban, hogy aki még nem látta a filmet, ne olvasson tovább, mert spoilerekbe futhat.

A legfőbb kritika az, hogy a filmben sok a dráma – kicsit túl sok. Ott is van, ahol valójában nem volt. Itt van mindjárt a kém vonal, mely szerint Turing barakkjában egy Cairncross nevű orosz kém volt, erre ő rájött, de zsarolás hatása alatt nem merte leleplezni a kémet. Később pedig őt magát is kémkedéssel gyanúsították, és ez vezetett végül homoszexuálitásának leleplezéséhez. Ez azonban mind kitaláció, valójában egyáltalán nem így történt. 

hr_the_imitation_game_1.jpgBletchley Parkban valóban ott volt Cairncross, aki valóban orosz kém volt, de soha nem fülelték le, és konkrétan nem Turing barakkjában dolgozott, a szigorú biztonsági előírások következtében valószínűleg soha nem is találkoztak. De fontosabb az a tény, amire több felháborodott weboldal felhívja a figyelmet, hogy Turing soha nem falazott egy kémnek, azaz soha nem követett el árulást, ezt egyszerűen a film találta ki, és akik érzékenyek az erkölcsökre, kissé zokon veszik a rendezőnek ezt a vádját. Egyébként az sem igaz, hogy a 1951-ben egy nyomozó kémkedéssel gyanúsította volna Turingot, a vád rögtön az elejétől a homoszexualitás volt.

Talán kevésbé erkölcsi kérdés, de a való életben Bombe-nak hívták a híres kódtörő gépet, és nem Chritophernek. Turing gyászolta ugyan gyermekkori barátját, de soha nem olyan mértékben, ahogy a film sugallja, nem keverte össze a gépet a barátja emlékével.

the_imitation_game_benedict_cumberbatch_image3.jpg

Turing talán nehéz ember volt, minden bizonnyal türelmetlen a lassú felfogásúakkal, és olykor talán a humorérzéke sem volt a csúcson, de minden visszaemlékező szerint tudott, sőt szeretett csapatban dolgozni, voltak barátai, ha akart, tudott kedves lenni, és korántsem volt olyan Asperger szindrómásnak tűnő felnőtt, mint amilyennek a film bemutatja. 

Katonai felettese (emlékszünk: Tywin Lannister a Trónok harcából) korántsem volt olyan értetlen, mint a film mutatja, sőt maga is értett a kódfejtéshez, Turingot és csapatát támogatta. Turing egyébként a Bletchley Park sztárjának számított, környezete értette és elismerte a zsenialitását. Ráadásul az sem igaz, hogy csak két év után tudtak megoldani német kódolt üzeneteket, valójában bizonyosakat már a háború elejétől, sőt Turing érkezése előtt is fel tudtak törni.

shot_11_029_3092453b.jpg

A film nem nagyon hangsúlyozza, hogy Turing a szörnyűséges kémiai kasztrálás befejezte után egy teljes évvel lett öngyilkos, nem biztos, hogy annak következményeként. A "kezelés" alatt korántsem lett képtelen a logikus gondolkodásra, aktív kutatói életet élt. A halála pedig - bár sok jel utal arra, hogy öngyilkosságot követett el - elképzelhető, hogy baleset volt, házi laborjában ciánnal kísérletezett azokban a hetekben, nem biztos, hogy szándékosan vette be a mérget, nem is hagyott búcsúlevelet.

És ami engem a leginkább idegesített: a Bletchley Parkban a háború végére közel ezer kódfejtő dolgozott. Szó nincs róla, hogy mindössze öt-hat ember munkája lett volna az Enigma feltörése. Ez nem kisebbíti Turing - valóban meghatározó - érdemeit, de nem úgy kell elképzelnünk a valóságot, hogy egy maroknyi csapat egyetlen zseni vezetővel az élén fejtette a német kódokat. És: könyörgöm, nyilván nem ők maguk döntöttek arról, melyik információt továbbítják a hírszerzésnek, és melyiket nem! Az angolok komoly és sikeres erőfeszítést tettek, hogy a németek ne jöjjenek rá, hamar elolvassák az Enigmával kódolt üzeneteiket, de ezért nem Turing és csapata volt a felelős, a feltört információk közti válogatás náluk sokkal magasabb szinten történt.

Mindez fontos, ha valós képet akarunk festeni Turing személyiségéről, sorsáról és a kódfejtő automatáról. De lényegtelen akkor, ha csak egy izgalmas filmet szeretnénk megnézni, amelyben kiváló színészek izgalmas - és a valóságra sok mindenben emlékeztető - történetet adnak elő. 

Kövess itt a blogon vagy a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr727091279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2015.01.23. 10:05:49

Turing érdemeit nem kisebbítve: lengyel matematikusok elég jó anyagot szolgáltattak kiindulási alapnak a franciákon keresztül az angoloknak. És azt sem felejtsük el, hogy az angoloknak sikerült egy működő Enigmát is megszerezni a tárcsákkal együtt. Ezt az Enigmát egy angol tiszt szerezte meg úgy, hogy az életébe került.

Benedek Lang 2015.01.23. 10:26:34

@fhdgy: Pontosan! Erről nagyon hosszan lehetne írni, inkább nem mentem bele a posztban, de hatalmas volt a szerepe mind a lengyel kódfejtő-matematikusoknak, mind a Turing előtt és mellett dolgozó angol kódtörőknek, a konkrét kódgépeket megszerző katonákról nem is beszélve. Ettől még Turing zseni volt, de ott voltak a többiek is, akik megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk.

Labasmaz 2015.01.23. 10:46:24

"Könyörgök". Nem ikes.

fhdgy 2015.01.23. 10:57:22

@Benedek Lang: Jó, rendben! Viszont egy dolgot ne felejtsünk még el: néha nem árt egy kis árulás sem. Egy német ( talán a feltaláló tesvére, de nem teszem tűzbe a kezem ), ha nem is mindent, de sok titkot eladott a lengyeleknek.

fhdgy 2015.01.23. 11:01:21

@Labasmaz: Kérlek nézz körül az interneten! Teljesen elfogadott forma.
A kérni sem ikes ige. de az mondják, hogy "kérem, legyen kedves ...". Miért is?

Labasmaz 2015.01.23. 12:07:29

@fhdgy: Mert hiányos mondat, de tárgyas ragozás, és aszerint így helyes. A teljes mondat így szólna:

"Kérem (Önt), (hogy) legyen kedves..."

Vessző is azért kell oda, mert van egy ki nem mondott, de odaértett "hogy", ami előtt kötelező a vessző.

Arról meg ne nyissunk vitát, hogy mi a különbség az "elfogadott" meg a hejes (sic!) írás között, mert szerintem elég nyilvánvaló a különbség, hogy ne kelljen még meg is magyarázni.

Szerintem egy blog írója, akit sokan olvasnak, ewgyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne írjon helyesen.

Emmett Brown 2015.01.23. 12:12:10

@fhdgy: a muszály is elfogadott (gyakran használt), ettől még nem helyes :)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.23. 12:12:50

Igen, a lengyeleket mindig kihagyják a buliból. Ahogy azt is, hogy annak ellenére folytatták a kódtörést, hogy sikerült szerezni egy enigmát, kódfüzetestül.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.23. 12:13:38

Ja és kellett hozzá a németek bénasága is.

fhdgy 2015.01.23. 12:19:36

@Labasmaz: guglizd ki, hogy "ady könyörgöm" és találsz olyan levelet Adytól Diósi Ödönnének, hogy "Én ott vagyok most is, a szemeit nézem s ugy könyörgöm, hogy érezzen Maga is engem...".

Szóval, egy kicsit alázatosabban, ha kérhetem!

Benedek Lang 2015.01.23. 12:21:58

@Labasmaz: Azt gondolom, és a nyelvérzékem is azt sugallja, hogy helyesen írtam. Íme a magyarázat: korrektor.blog.hu/2010/04/29/konyorgom_konyorgok

fhdgy 2015.01.23. 12:27:18

@Labasmaz: Bocs, de Jókainál is találtam "könyörgöm"-öt "Az elátkozott családban". Aztán Móricz Zsigmondtól is: "Az Isten háta mögött" c. regényében. Szóval, Te nagyszerű lehetsz magyar nyelvből, ha kritika nélkül megengedheted magadnak, hogy sokkal előrébbre valónak tarthasd megad ezeknél a "kis pancsereknél".

Labasmaz 2015.01.23. 13:00:31

@Benedek Lang: Nádasdy gyakorlatilag bármilyen, manapság divatos nyelvi helytelenségre azonnal kész magyarázatot szállít, hogy az úgy miért szép, jó és helyes. A látszódik, hallatszódik és társaira is mindig őt idézik, amikor szóba kerül. Engedd meg, hogy ne tekintsem mérvadónak... Szépen hangzó ideológiát minden hülyeségre lehet találni, de attól az még csak hülyeség marad.

Labasmaz 2015.01.23. 13:05:47

@Labasmaz: Ilyet én hol írtam? Csak azt írtam, hogy a "könyörgöm" alak nyelvtanilag nem helyes. (És nem is az.)

Amúgy pedig ha már a szerénységre hivatkozol: a blogszerzők túlnyomó többsége a fasorban sincs az említettekhez képest. Úgyhogy talán nekik kellene annyival szerényebbnek lenni, hogy nem engedik meg maguknak ezekre a költőkre, írókra hivatkozással a helytelen nyelvtani alakokat. (Bár igaz, hogy itt nem a blogszerző hivatkozott rájuk, hanem te mentegeted őt ezzel.)

teddybear01 2015.01.23. 13:30:35

Érdekes hogy a nyelvtannáczyk minden témát képesek széttrollkodni.

@Emmett Brown: A muszáj speciel pontos "J"-vel írandó, legalábbis én az "LY"-ért kaptam hármast az érettségi dolgozatomra....

fhdgy 2015.01.23. 13:35:57

@Labasmaz: Én nem mentegettem senkit. Én csak a magyar nyelv és kultúra olyan nagyságaira hivatkoztam, akiket ebben a kérdésben nem illene figyelmen kívül hagyni. Még egy nagy nevet mondok: Mikszáth Kálmán. A "Tessék engem becsukatni" c. írásában szintén úgy szerepel, hogy "könyörgöm". Nem vagyok híve a tekintélyelvűségnek, de én, a helyedben, nem velük tényleg nem vitatkoznék. Részemről itt vége!

Labasmaz 2015.01.23. 13:41:42

@fhdgy: Kicsit következetlennek érzem a magyarázatod. Én nem kérhetem számon senkin a Helyesírási szabályzat szerinti helyesírást, mert legyek szerény és alázatos azokkal a valóban neves és ismert költőkkel és írókkal szemben, akiket idéztél, akik máshogy írták (N.B. sok-sok évtizeddel ezelőtt, amikor még a helyesírás is egy kicsit más volt, mint ma). Más viszont tarthatja magát annyira, hogy rájuk hivatkozva használhatja a helytelen alakot...? :-)

Leone_510 2015.01.23. 14:46:19

egyszerűen nem értem, hogy miért kell ennyit hazudni ebben a filmben ?
ezért nem lesz mozis nézés hanem letöltés, há kapják bé,

a két három nyelvtantroll lehet egy személy és önmagával beszélget :D

fhdgy 2015.01.23. 16:12:19

@Leone_510: Nem trollkodtam, csak egyszerűen próbáltam megvédeni a poszt íróját (és nem mentegetni) valakitől, aki a magyar nyelv vitathatatlan alakjait is azzal vádolja, hogy hülyék a magyar nyelvhez!

fhdgy 2015.01.23. 16:28:03

A témához: az első Enigmát úgy tudták az angolok megszerezni, érvényes tárcsákkal, hogy egy olyan hajót támadtak meg és foglaltak el, amelyik meterológiai megfigyeléseket végzett a sarkvidéken. Mivel messze fent északon és hosszú ideig volt távol, ezért a szokásos egy havi kódok helyett három havival látták el. A hiradós tisztnek az élete árán is meg kellett volna őket semmisíteni. Egy angol tiszt viszont az élete árán meg tudta őket szerezni. Mind a kettő tiszt az életét vesztette.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.02.10. 22:52:50

@fhdgy: Ha már…
Mivel előfelvett egyetemistaként ilyen alegységnél kellett töltenem 11 hónapot,örökre megtanultam, hogy
"A híradó katona híradó, és nem adósa senkinek!"

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.06.07. 17:22:40

Jobb híján ide kapcsolom ezt a viszonylag friss linket:
www.thehistoryblog.com/archives/55343
A hivatkozások közt is akad érdekes, a hozzászólásoknál is.
süti beállítások módosítása