1906-ban egy Sidney-től északra eső helységből, Winghamból képeslap érkezett az onnan húsz mérföldre fekvő Tinonee-be. A lap elülső oldala a Sidney-ben található Manly beach nevű partszakaszt mutatja, a postabélyegző pedig New South Wales postahivataláé. A mindennapi levelezőlap akkor válik érdekessé, ha megfordítjuk.

A hátulján ugyanis, ahogy az Ausztrál Postatörténeti Társaság (igen, van ilyen!) weboldala beszámol róla, számok és betűk sorát látjuk, nyilvánvalóan valamiféle alfanumerikus kódot.

Code.jpg

Bár minden jel arra utal, hogy száz éve élt fiatalok titkos kapcsolattartásába nyertünk betekintést, akik bizonyára nem koruk legfejlettebb rejtjelezési módszereit használták, a képeslap mindeddig mégis ellenállt a megfejtésnek. Klaus Schmeh, a német kriptotörténész már kiposztolta a blogjára, hátha egy amatőr kódfejtő megfejti. De ki tudja, talán egy magyar blogolvasó még gyorsabb lesz.

Postkarte-Australien-code.jpg

 

Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr86715609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snug 2014.09.22. 20:48:44

A német oldalon egészen meggyőző megoldási kísérleteket írogattak be az olvasók. Ezek szerint az 1 hatványai a magánhangzók, és a mássalhangzókat sem ördöngősség beazonosítani.
süti beállítások módosítása