Egy héttel ezelőtt megjelent a blogon néhány 1912-ből származó rejtjelezett képeslap.

Csupán egyetlen - sikeres - megfejtés érkezett rá a kommentekben, talán a jelsorozatok elbátortalanították a kedves blogolvasókat.

Pedig egyszerű monoalfabetikus behelyettesítésről van szó, más szóval egy jel áll egy betű helyett. Amikor Szilágyi Orsolya megküldte nekem a képeslapokat, rögtön felhívta a figyelmem arra, hogy a rejtjelezett szövegrészek megjelenésükben emlékeztetnek az eredeti szövegre, így például az aláírás a Károly névre. Sőt, ha jobban megnézzük a levelek végét, mintha az "üdvözli Károly"-t látnánk ott. 

Ez alapján gyerekjáték volt felfejteni a maradék szöveget. A bejegyzésben szereplő kilencedik képeslap tartalmát például így adhatjuk vissza:

Édes Erzsikém, nem tudom, hogy vasárnap hány órakor találkozhatunk, mert valószínűleg a Lajossal elmegyünk Győmrőre, de ha nem fárasztom, este átjövök negyed nyolckor, a nővérénél leszek, de ha esetleg nem vár, írjon Erzsikém, üdvözli Károly.

 

Ez alapján a többi képeslap már könnyedén olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr58096682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.