A kriptológus dísztárgyai

2014.01.07. 22:33

A kriptológus is csak ember. Szeret szép tárgyakat gyűjtögetni. És feltéve, hogy van elég pénze, ezt meg is teheti. De mit gyűjtsön? Van, aki könyveket gyűjt egy életen keresztül,és ha szerencséje van, élete vége felé az egész kriptográfiai gyűjteményét jó pénzért eladhatja egy könyvtárnak, ahogy a szakma nagy öregje, a titkosírás történet megalapítója, David Kahn eladta gyűjteményét a National Cryptologic Museum könyvtárának. De ez nem mindig sikerül, más nagy öregek - nevüket most hagyjuk homályban - hiába házalnak nem kevésbé értékes gyűjteményükkel, kripto-múzeum könyvtár nincs sok a világon.

main image

De nem csak könyveket, tárgyakat is lehet gyűjteni. Kis pénzű kriptológusok vehetnek például egy szép gyűrűt, amely két, egymáshoz képest elforgatható részből áll, mindkét részen az ábécével, így a tulajdonos a gyűrűje segítségével több kódábécét, sőt akár egy folyton változó, úgynevezett polialfabetikus kódrendszert is létrehozhat, sőt "kém társaival" e gyűrűt használva kódolhat és dekódolhat.

main image

Kicsit több pénzért, mintegy 65 dollárért, az ember vehet magának egy Cryptexet. A tárgyat A Da Vinci kódból is ismerhetjük: egy rézhengerről van szó, amelyen öt ábécét tartalmazó gyűrűt lehet elforgatni hasonlóan egy biciklilánc zárszerkezetéhez. Csak ha ismerjük a kódot, akkor tudjuk kinyitni a hengert és benne megtalálni a titkos üzenetet. A tárgy nem annyira hasznos, mint amennyire szép, be kell vallanom, hogy én vettem egy ilyet, és néha kedvtelve nézegetem.

main image

Ha még több pénzünk van, mintegy 150 dollár, akkor vehetünk egy gyönyörű Kryptost (nem keverendő össze az előzővel, a Cryptex-szel). Ez - ahogy egy korábbi posztban leírtam - a CIA udvarán álló, és részben megfejtetlen titkosírásos műalkotás kicsinyített mása.  Nagyon elegáns lehet, ha egy ilyen tárgy áll az íróasztalunkon.

Az eddigieket megvásárolhatjuk Washingtonban az egyébként nem túl érdekes "kém múzeum" boltjában, a Spy Museum shopban. De ha éppen nem járunk Amerikában, bátran meg is rendelhetjük (talán már említettem, hogy ez a bejegyzés azoknak az olvasóknak szól, akiknek sok elkölteni való pénzük van).

Végül pedig legyen nagyon sok pénzünk, és vásároljunk magunknak egy második világháborús Enigmát! Bár Magyarországról nézve abszurdnak tűnhet, hogy valaki az e-bayen, ahol ezeknek az igazi piacuk van, akár 10 000 dollárt is ad egy lényegében írógépnek kinéző második világháborús kódológépért, de higgyük el, hogy vannak olyan német, angol és amerikai kutatók, akiknek van rá keretük. Szegényebbek beérhetik egy Enigmához hasonló, úgynevezett Hagelinnel, amely titkosírás-történeti szempontból nem kevésbé érdekes, mint az Enigma, de valahogy rosszabb a sajtója, ezért olcsóbb a piacon (mondjuk 5000 dollár). Még szegényebbek pedig kénytelenek lesznek megelégedni egy valódi Enigma egyetlen fogaskerekével, ami, nem vicc, szintén rendelhető az e-bayen mindössze 150 dollárért.

ENIGMA CX-52 CIPHER MACHINE HAGELIN CRYPTO Cypher descendent of M-209 and HC-9

Hogy ezek a tárgyak mire jók, olyan kérdés, amire csak az tud válaszolni, aki maga is megjárta a gyűjtőszenvedély legmélyebb bugyrait. Mindenesetre, ha van a padláson egy kódoló gépünk, ne habozzunk pénzzé tenni, ha pedig nincs, de szeretjük a kriptológiát, bátran örvendeztessük meg magunkat - ha nem is rögtön egy Enigmával, de legalább - egy kisebb kriptológiai dísztárggyal!

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr255683838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása