Minthogy a második kriptotörténeti rejtvényre nem érkezett érvényes megoldás, arra a következtetésre jutottam, hogy fel kell nevelni és ki kell képezni történeti kódfejtők egy teljes generációját. A következő tíz héten minden szombat este felteszek egy titkosírást a könnyebben megoldhatóktól a nehezebbek felé haladva. A megfejtéshez nem lesz szükség számítógépre, mindegyik megoldható olyan módszerrel, amely már kétszáz éve is a kódfejtő rendelkezésére állt. Sőt, a titkosírások természetéből fakadóan gyakran nem is segítene az informatikai elemzés. Azonban az úgynevezett „brute force” módszer sem elegendő, azaz nem elég egyszerűen addig nézni a szöveget néhány próbálgatást kitapasztalva, amíg meg nem adja magát a kódrendszer. Olyan papír-ceruza módszerekre van szükség, amelyek némi szorgalmat és nem kevés leleményt kívánnak a kódfejtőtől.

A legelső sikeres megfejtőt minden esetben arra kérem, hogy kommentben árulja el, mi az első karakter megfejtése. A második megfejtőnek könnyebb dolga lesz, mert tudni fogja az első betűt (vagy nehezebb dolga lesz, amennyiben az első megfejtő tévedett). A második megfejtőt arra kérem, hogy adja meg kommentben a második karakter megfejtését, a harmadik a harmadikat, és így tovább.

A 11. héten egyetlen posztban felteszem az összes rejtvény megfejtését.

Kövess a Facebookon, hogy időben értesülj a következő rejtvényről! 

Íme az első feladat:

Kedves T1L0BT,

YZJN 10NTE, QU QGK RQLQUQNT 9Q10E0N. GKT4B BZAQ4Q1YQJK! NTRRQ 0UTJR0J JQY 1QBU Z1KQJ ATJJKP ET1GTE, HTGK QGK QJJKZ4Q QGKBUQ4P ATE0RQFQLQ1 NZNATBZNTNN Y0GK04 JKQ1LP BUTLQGQN AQ11IQJ 9Q1NT4JTE. QUQJNP1 JQY 1QBU Q1QGQJET 0 M4TR01G0N0B L0GK 0 GK0AT4ZB0GQ1QYUQB 0 YQG9QINQBHQU. YTBN 10BB0J 0NNQ4PJA ATYT1K0RR YTEBUQ4QA4Q. Üdvözlettel: 1R 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr565166915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása