Az elmúlt tíz hét során tíz kriptotörténeti rejtvényt adtam fel, melyekre sok jó megfejtés érkezett. A sorozat végeztével most érdemes részletesen áttekinteni, melyik feladatot hogyan lehet megoldani. Az alábbiakban először az első öt rejtvényt vesszük elő (a harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik sorszámot viselőt), megadjuk a rejtvény megoldását, majd belinkeljük kedves és rejtvényfejtésben járatos olvasónk, Alberti blogbejegyzéseit, amelyekben elmagyarázza, milyen módszerrel jutott a megoldásra.

Senkit se tévesszen meg, hogy Alberti blogbejegyzései ugyanezen rejtvények egy korábbi megjelenésére reagáltak, ezért a megoldások más számot viselnek, mint a mostani rejtvények. A harmadik rejtvény megoldása Albertinél az első számot viseli, a negyedik a másodikat, és így tovább. Mindennek az az oka, hogy a kripto-blogon volt egy első számot viselő, valódi titkosírás rejtvény, amelyre sok jó megoldás érkezett, és egy második, amelyet viszont egyikőnk sem tudott megoldani. Ezután a kudarc után vágtunk bele a tíz rejtvényből álló sorozatba.

A harmadik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Kedves Olvaso,

Mint latod, ez egy bevezeto feladat. Gyors sikerelmeny! Tobbe azonban nem lesz ilyen konnyu dolgod, hogy egy ennyire egyszeru kodabecevel titkositott magyar nyelvu szoveget kelljen feltornod. Ezentul nem lesz elegendo a probalgatas vagy a gyakorisagelemzes a megfejteshez. Most lassan atterunk komolyabb modszerekre. Udvozlettel LB

A negyedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Kedves Kodfejto,

Ha ezt meg tudod fejteni, nyilvan megertetted, mennyire fontos, hogy tenyleg hasznald a könyvem: a megfejteshez sokszor nem a matematikai kepessegek vezetnek el a leggyorsabban, hanem a talalekonysag. Gratulalok: Benedek

Az ötödik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

Emeljuk a tetet ezentul egyre kevesbe lesz elegendo hogy a mai magyar nyelvben vagy jaratos most tenyleg elindulunk a multba vezeto kirandulasunkon torteneti peldak jonnek elso lepeskent kezdjuk egy egyszeru homofonikus rendszerrel amely tobb karaktert hasznal az a s az e betukre. ezt akkor tudod megfejteni ha felismered hogy melyik karakter jelzi a szohatarokat valamint azt hogy bizonyos karakterek csak a szoveg elso feleben fordulnak elo masok pedig csak a masodikban.

A hatodik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

L'art de deviner les pensees des hommes deguisees par des caracteres inconnus n'est pas l'ouvrage de tout le monde et pour y reussir il faut beaucoup de temps beaucoup d'application et surtout une extreme patience.

A hetedik rejtvény megoldása - magyarázat Alberti kódblogján:

felesége, grófnénak

A nyolcadik-tizenkettedik rejtvények megoldását a következő héten fogom feltenni.

Kövess a Facebookon, hogy időben értesülj a következő rejtvényről!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kripto.blog.hu/api/trackback/id/tr156201359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása